Pressemeddelelser

DLF: Kommune har krænket medarbejders ytringsfrihed

Odense kommune har givet en lærer en advarsel for at udtale sig kritisk om arbejdsforholdene på skolen. Efterfølgende har kommunen afvist at lave en tjenstlig undersøgelse af sagen. Uforståeligt og en krænkelse af ytringsfriheden, lyder det fra Danmarks Lærerforening, som påpeger, at sagen er principiel og derfor stævner kommunen.

I juni 2014 får Erik Schmidt, som er en mangeårig anerkendt lærer på Agerup Skole i Odense, en skriftlig advarsel samt en trussel om fyring, fordi Odense Kommune oplever, at han på personalemøder ofte kommer med kritiske synspunkter omkring arbejdsforholdene.

Danmarks Lærerforening har gentagne gange bedt kommunen om en tjenstlig undersøgelse af sagen, men det har kommunen afvist. Derfor lægger Danmarks Lærerforening sag an mod Odense Kommune for krænkelse af ytringsfriheden.

- Den her sag er principiel og handler om alle læreres ytringsfrihed. For medarbejdere skal selvfølgelig ikke straffes og trues med fyring, fordi de stiller kritiske spørgsmål. Og det er bekymrende, at Odense Kommune på den måde forsøger at give ansatte mundkurv på. Og det siger jo alt, at kommunen efter gentagne henvendelser afviser at lade en uvildig dommer indlede en tjenstlig undersøgelse af sagen. Så nu må vi have det prøvet i retten, så vi forhåbentlig kan få en dom for, at advarslen er uberettiget og en klar krænkelse af ytringsfriheden, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Tavshedskultur på skoler
Han henviser også til, at ytringsfriheden generelt på skoleområdet er under pres. En undersøgelse fra oktober blandt cirka 2000 lærere viste, at hver femte har oplevet, at forvaltningen gennem ledelsen har ladet dem forstå, at det er uacceptabelt at udtale sig offentligt om kritisable forhold i skolen.

- Vi hører desværre mere og mere, at der breder sig en tavshedskultur i skolen. Medarbejderne frygter simpelthen for deres jobmuligheder, hvis de udtaler sig kritisk om forholdene på skolerne. Og det bliver vi simpelthen nødt til at tage et opgør med. For når der er alvorlige problemer, så skal det jo frem i lyset, så vi kan få det drøftet og få skabt forbedringer, siger Anders Bondo Christensen.

Har nu forladt folkeskolen
Erik Schmidt har på baggrund af sagen valgt at sige sin stilling op på Agerup Skole og er stoppet som lærer i folkeskolen. Det ærgrer Anders Bondo Christensen:

- Erik Schmidt er en dybt engageret lærer med 37 års erfaring. Elever, forældre og kolleger ved, at han brænder for at levere god undervisning, og han har for nylig sammen med sin 4. klasse vundet DM i rap. Det er virkelig trist, at han nu har forladt folkeskolen på grund af den behandling, han har fået af kommunen, siger lærernes formand.

Danmarks Lærerforening regner med at ytringsfrihedssagen mod Odense Kommune bliver afgjort i efteråret.