Nyheder

Lærerkonflikt var aftalt spil

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt indrømmer i søndagens Politiken, at hun var med til at beslutte lockouten af lærerne i 2013.

- Da vi besluttede lockouten, vidste vi godt, at den formentlig ville komme til at ligge oven i første maj.

Sådan siger tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt i en artikel i Politiken søndag.

Det bekræfter den mistanke, der længe har været om, at lockouten af lærerne i 2013 var planlagt af regeringen, så den senere kunne lave et indgreb og indføre de nye arbejdstidsregler - Lov 409 - hen over hovedet på lærerne.

- Det har vi nu fået det endelige bevis for med den her udtalelse fra den tidligere statsminister, siger formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, til Altinget.

LÆS MERE: Bondo: Thorning afslører aftalt spil om lærerkonflikt 

- Vi har jo vidst det hele tiden, men de har omhyggeligt benægtet, at der var noget som helst politisk i det her, og de har understreget, at alt var kørt efter spillereglerne, siger Anders Bondo Christensen til Altinget og fortæller til netavisen, at han på intet tidspunkt har været i tvivl om, at der reelt var tale om et centralt styret politisk projekt, hvor man afmonterede den danske model for at gennemtrumfe nye arbejdstidsregler for lærerne.

- Vi oplevede aldrig, at der var forhandlinger. Det var et færdigt resultat, der skulle gennemføres, siger Anders Bondo Christensen til Altinget.

FN-organisationen International Labour Organization (ILO) har tidligere udtalt kritik af forløbet og påpeget, at der var et for tæt samarbejde mellem regeringen og KL i forbindelse med lockouten, og at lærerne burde være inddraget i forbindelse med udformningen af de nye arbejdstidsregler.

- Og derfor er det relevant og interessant at meddele ILO nu, at den tidligere statsminister har sagt, at der var tale om en politisk beslutning, siger Anders Bondo Christensen til Altinget. 

Rettelse: Politiken bragte onsdag d. 14. december en rettelse af Helle Thorning-Schmidts citat. I stedet for at være citeret for, at regeringen "besluttede lockouten", skulle der have stået, at regeringen "besluttede at afslutte locktouten".