Nyheder

55 kommuner vil spare på folkeskolen i år

Mere end halvdelen af landets kommuner vil spare på folkeskolen i år. Det viser en sammenligning af budgetterne for 2015 og 2016, som Politiken har lavet.

Knap 290 millioner kroner. Så meget skal 55 kommuner i alt spare på folkeskolen inklusiv specialskoler i år. Det skriver Politiken i dag på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

- Hvis de her tal var kommet efter, at man havde investeret i folkeskolen, ville det ikke være så dramatisk. Men fra 2009 til 2014, nedlagde man 13 procent af lærerstillingerne og havde massive besparelser i folkeskolen. Bagefter indførte man skolereformen med langt flere undervisningstimer uden at tilføre flere midler. Når man ser tallene i det perspektiv, er det helt håbløst, siger lærerformand Anders Bondo Christensen til Politiken.

Læs også: Politiken: Mere end hver anden kommune vil spare på skolerne i år

Det er professor ved DPU, Aarhus Universitet, Per Fibæk Laursen, enig i:

- På grund af folkeskolereformen, ville det have givet mere mening at investere i folkeskolen nu, siger han til Politiken.   

Besparelser kan give kompetenceflugt
Anders Bondo Christensen er bekymret for, at besparelsen vil få flere lærere til at forlade folkeskolen:  

- Der er allerede nu lærere, der siger op, fordi de ikke føler, de kan levere den undervisning, de føler, de er forpligtet til med spændende undervisning og besøg ude i erhvervslivet. Jeg frygter, at den lærerafgang nu bliver større, siger han til avisen.

Den bekymring deler professor ved DPU, Aarhus Universitet, Per Fibæk Laursen:

- Det bekymrende er, hvis lærerne i stigende grad føler sig dårligt behandlet af kommunerne. Det kan få væsentlige negative konsekvenser for folkeskolen og medvirke til, at både lærere og forældre søger over i de private skoler, siger han til Politiken.

 

Om tallene:
Politiken har sammenlignet budget 2015 med budget 2016 på baggrund af kommunernes indberetning til Danmarks Statistik.

Den sammenligning viser:

55 kommuner vil spare på folkeskolen  
27 kommuner vil tilføre folkeskolen midler 
13 har samme budget for folkeskolen
Der mangler tal fra 3 kommuner.

Tallene er korriget for faldende børnetal.