Nyheder

DLF, forældre og skolelederne: Digital rangliste siger ikke noget om kvaliteten

Nyt digitalt værktøj gør det muligt at se, hvordan den lokale skole ”præsterer” på udvalgte nøgletal sammenlignet med andre skoler. Forsimplet tankegang, der ikke siger noget kvalitativt om den enkelte skole, lyder kritikken fra DLF, Skole og Forældre og Skolelederforeningen.

Ligger skolens karakterer over landsresultatet? Hvor gode resultater scorer klasserne i deres trivselsundersøgelser? Hvor mange af eleverne er tosprogede?

Ifølge Ritzau er det bare et udpluk af de oplysninger, man kan få ved at slå op i Børne- og Undervisningsministeriets nye digitale værktøj "Skoletal". Her kan man finde faglige og sociale resultater fra alle landets skoler.

Men værktøjet giver et alt for forsimplet billede af kvaliteten på den enkelte skole, lyder det blandt andre fra lærernes formand Anders Bondo Christensen:

- Sådan nogle tal siger fantastisk lidt om en skole. Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal bruge den lokale folkeskole, så er løsningen ikke at slå op på en hjemmeside, men derimod at besøge skolen, siger han til Ritzau.

Læs også: Ritzau Plus: Fagfolk tvivler på effekt af skoleåbenhed (ikke linkbar)

Ifølge Anders Bondo Christensen skal folkeskolen bygge på fællesskab og ansvar – ikke en forbrugerkultur, hvor forældrene bliver opfordret til at shoppe skole baseret på udvalgte statistikker.

- Vi tror ikke, at det får nogen væsentlig betydning. Vi tror, det er mere symbolpolitik. Det er ærgerligt, at man på den her måde sender et signal om, at folkeskolen er et forbrugsgode, hvor man bare vælger til eller fra. Folkeskolen er et fælles projekt, hvor man jo som udgangspunkt vælger den lokale skole og hjælper med at gøre den til en god skole og ikke shopper rundt og siger: Nå, nu kan vi se, at der er nogle parametre her, der siger sådan, så vælger vi en anden skole, påpeger han.

Læs også: Dagbladet Politiken: Lærernes formand om det nye digitale værktøj

Mette With Hagensen, formand for Skole og Forældre, mener heller ikke, at det nye rangordningssystem fortæller ret meget om kvaliteten af undervisningen og skolen, fastslår hun på sin Facebook-profil. Og så frygter hun, at den nye åbenhed vil komme til at hænge nogle skoler ud som svage.

- Jeg frygter, det bliver et værktøj, hvor man udstiller nogle skoler og peger fingre ad dem ud fra de her ganske få data uden at gå bagom og få en forklaring fra skolen, siger Mette With Hagensen til DR Nyheder:

Læs også: DR Nyheder: Skolelederformand om nyt skoleværktøj: Spild af penge

Det nye digitale værktøj vil hverken være en hjælp for skoleledelsen eller forældrene, mener Claus Hjortdal, formand for skolelederne.  

- Hvis man på en skole har en udfordring på et område, så er det ikke realistisk, at man vil bruge disse tal til at se på, hvordan andre skoler gør. Så enkelt er det ikke, der skal langt mere nuancerede oplysninger til, siger han.

Læs også: Skolederforeningen.dk: Hjortdal: Hverken skoler eller forældre får glæde af nyt skoleværktøj

Claus Hjortdal tvivler på, at ret mange forældre vil vælge skole ud fra de data om karakterer og trivsel, som regeringen i dag gør det lettere at sammenligne.

- Jeg tror ikke, at ret mange forældre vil benytte sig af værktøjet. Der kan være mange grunde til, at tallene for en skole falder ud, som de gør. Er forældre i tvivl om skolevalg til deres børn, er de bedre stillet med en dialog med skolen, hvor de kan få uddybende svar på, om skolen lever op til deres forventninger.