Nyheder

Hver syvende lærer i folkeskolen har ingen læreruddannelse

6.688 lærere i landets folkeskoler har ikke nogen form for læreruddannelse, viser tal fra Danmarks Statistik. Tallene kommer i kølvandet på to undersøgelser, der viser udfordringer med at rekruttere lærere og en tendens til kompetenceflugt fra folkeskolen.

Hver eneste dag møder eleverne undervisere, som ganske vist har en funktion som lærere i folkeskolen, men som ikke har taget en læreruddannelse.

Ifølge Danmarks Statistik er der ansat 48.342 lærere i hovedbeskæftigelse på folkeskolerne. Heraf har 40.691 taget en læreruddannelse, 991 er meritlærere, mens 22 har en uddannelse fra Den Frie Lærerskole. Det efterlader 6.688 lærere, som ikke har en læreruddannelse. Heraf er 1005 dog i øjeblikket er i gang med at tage en læreruddannelse, skriver Berlingskes politiske website - Politiko.dk.

Læs også: Politiko.dk: Hver syvende folkeskolelærer har ingen læreruddannelse

For nylig viste to undersøgelser, at folkeskolen står over for store udfordringer med at rekruttere uddannede lærere. Ifølge den ene undersøgelse fra Danmarks Lærerforening har 3 ud af 4 kommuner inden for det seneste år haft problemer med at rekruttere uddannede lærere.

Mens den anden undersøgelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viste, at antallet af lærere, der forlader folkeskolen, er steget med 31 procent, siden Folketinget vedtog skolereformen og de nye lovbestemte arbejdstidsregler.

- Vi står i en alvorlig situation. Rigtig mange lærere mener ikke længere, at det er muligt at levere god undervisning til eleverne, fordi rammerne omkring folkeskolen er blevet forringet. Det betyder, at dygtige lærere, som eleverne skulle have glæde af i mange år, søger væk til for eksempel privat- og friskoler eller helt andre brancher, sagde Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Læs også: Dlf.org: Mange lærere søger væk fra folkeskolen

Han peger på, at stigende lærermangel presser skolerne og kvaliteten i undervisningen til eleverne.

- Stadig flere skoler kan ikke besætte ledige lærerstillinger med uddannede lærere (…) Det kræver handling at få vendt den negative udvikling. Sker det ikke, risikerer vi at ende som Sverige, der i dag mangler titusindvis af lærere til at undervise eleverne, påpeger Anders Bondo Christensen.

Læs også: DLF.org: Lærermangel: Skoler har problemer med at finde lærere