Nyheder / DLF på dagsordenen

Mange lærere søger væk fra folkeskolen

Antallet af lærere, der forlader folkeskolen, er steget med 31 procent, siden Folketinget vedtog skolereformen og nye arbejdstidsregler. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Nye tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL) viser, at 4.132 lærere forlod folkeskolen i skoleåret 2012/2013. I skoleåret 2014/2015 var det tal steget til 5.406. 

Læs også: TV2.dk: Bondo slår alarm: Værre og hurtigere end jeg havde frygtet

Det svarer til en stigning på 31 procent på to år. Blandt de 35- til 54-årige lærere er den stigning helt oppe på 60 procent.

Læs også: Jyllands-Posten: Lærerflugten fra folkeskolen bliver ved 

-Vi står i en alvorlig situation. Rigtig mange lærere mener ikke længere, at det er muligt at levere god undervisning til eleverne, fordi rammerne omkring folkeskolen er blevet forringet. Det betyder, at dygtige lærere, som eleverne skulle have glæde af i mange år, søger væk til for eksempel privat- og friskoler eller helt andre brancher, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.


Lærermangel rammer eleverne
Samtidig viser en ny undersøgelse fra DLF, at 3 ud af 4 kommuner inden for det seneste år har haft rekrutteringsproblemer til folkeskoler.

Læs også: Ritzau: Lærermangel i folkeskolen sender studerende bag kateder

-Stigende lærermangel presser skolerne og kvaliteten i undervisningen til eleverne. Stadig flere skoler kan ikke besætte ledige lærerstillinger med uddannede lærere, siger Anders Bondo Christensen, som dog påpeger, at flere er begyndt at få øjnene op for lærermanglen:

Læs også: Berlingske: Sverige mangler 90.000 lærere

-Det kræver handling at få vendt den negative udvikling. Sker det ikke, risikerer vi at ende som Sverige, der i dag mangler titusindvis af lærere til at undervise eleverne, siger Anders Bondo Christensen.


Bedre rammer og femårig læreruddannelse
Formanden for Danmarks Lærerforening er ikke i tvivl om, at en del af de lærere, som har forladt folkeskolen, vil komme tilbage, hvis det igen bliver muligt at levere god undervisning til eleverne.

-Hvis politikerne skaber bedre rammer og gør det muligt for lærerne at lykkes med opgaven, så vil det helt sikkert gøre det lettere for skolerne at rekruttere uddannede lærere. Den enkelte lærer skal opleve, at der er rimelig tid til at forberede og efterbehandle undervisningen, så det løfter eleverne fagligt og ikke som det er nu, hvor man alt for ofte må gå på kompromis, siger Anders Bondo Christensen og fortsætter:

Læs også: Berlingske: »Jeg kunne ikke identificere mig med det billede, der blev tegnet af os som lærere«

-Jeg har før opfordret til at lave en femårig læreruddannelse, og det, mener jeg bestemt, fortsat er en vej frem. Vi kan se, at i Finland har det enorm positiv effekt på elevernes undervisning, at lærerne har en femårig uddannelse og efterfølgende kommer ud til nogle ordentlige rammer for arbejdet. Samtidig står de unge i kø for at bliver uddannet til lærere. Det kunne vi med fordel lade os inspirere af, og det ved jeg, at Norge også er i gang med.