Nyheder

Ny forskning: Ansatte tør ikke ytre sig kritisk og rammes af stress

Hvis medarbejderne ikke tør ytre sig kritisk om arbejdet, øges risikoen for moralsk stress, viser ny ph.d. Det skriver hovedorganisationen FTF, som efterlyser politisk handling, så ansatte tør ytre sig.

Selvcensur på jobbet kan give moralsk stress, viser en ny ph.d.-afhandling. Moralsk stress viser ifølge hovedorganisationen FTF sig tydeligst, når en medarbejder oplever en kritisk eller uholdbar situation i arbejdslivet og vælger at holde kritikken tilbage.

- Ligegyldigt hvad forhindringen er, så er faren, at det kan føre til ubehag, stress eller udbrændthed, hvis medarbejderen udøver selvcensur og ikke kommer ud med sin viden, forklarer forsker Pelle Korsbæk Sørensen, som netop har afsluttet sin ph.d. ved Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet, RUC.

Læs også: FTF.dk: Ny forskning: Ansatte tør ikke sig kritisk og rammes af stress

I en spørgeskemaundersøgelse blandt 1.700 medlemmer af fagforeningen Dansk Magisterforening (DM) svarer hver femte ifølge FTF.dk, at de i konkrete tilfælde af hensyn til deres arbejdsgiver har afholdt sig fra at deltage i en offentlig debat, en underskriftindsamling, en demonstration eller lignende.

Undersøgelsen er foretaget blandt både offentligt og privat ansatte, men ca. 70 procent af respondenterne er offentligt ansatte. 

Sammenhæng mellem selvcensur og stress
Ifølge Pelle Korsbæk Sørensen er der en sammenhæng mellem ytringsfrihed/selvcensur på jobbet og forekomsten af stress hos medarbejderen. 

- Blandt den gruppe medarbejdere, der udøver selvcensur, er der en større sandsynlighed for have en oplevelse af negativ arbejdsrelateret stress, sammenlignet med dem, der ikke udøver selvcensur, siger forskeren, der mener, at resultatet bør give anledning til undersøgelser blandt andre faggrupper, siger han til FTF.dk

Moralsk stress er et begreb, der stammer fra nyere international forskning i arbejdsmiljø, men begrebet er forholdsvis ukendt i Danmark.

I den nye undersøgelse svarer 15 procent, at de er utrygge eller meget utrygge ved at gå til den nærmeste chef om kritisable forhold på arbejdspladsen. Det kan have alvorlige konsekvenser for arbejdsmiljøet på arbejdspladsen, mener forskeren.

- Ansatte, der udøver selvcensur kan risikere at brænde inde med problemerne og føle et ubehag. Det kan medføre, at medarbejdere, som typisk er meget engagerede i deres arbejde, får moralsk stress. 

FTF: Politikere bør styrke ansættelsesretlig beskyttelse
Hovedorganisationen FTF holder lige nu oplæg for tillidsrepræsentanter og ansatte på offentlige arbejdspladser om ytringsfrihed og loyalitetspligten for på den måde at udbrede kendskabet til reglerne på området. Men det alene løser ikke problemet, når de ansatte fortsat frygter at ytre sig.

Konkret arbejder FTF derfor for, at politikerne i Folketinget indfører en bedre ansættelsesretslig beskyttelse i loven, så offentligt ansatte tør ytre sig kritisk på jobbet – såvel internt som eksternt, fremgår det af FTFs hjemmeside: 

DLF-pjece om ytringsfrihed
Danmarks Lærerforening fik sidste år udarbejdet pjecen - Din ytringsfrihed. Her kan du finde mere information om, hvornår din ytring er inden for lovens rammer.

Læs også: Ny pjece om ytringsfrihed skal give klarhed.