Nyheder

Eleverne har fået flere timer men færre lærere

Siden folkeskolereformen blev vedtaget, har eleverne i folkeskolen fået 36 procent flere timer. Det viser nye tal fra OECD. Men antallet af lærere til at undervise er faldet.

Nye tal fra OECD’s uddannelsesrapport Education at a Glance viser, at den enkelte danske skoleelev fra skoleåret 2013/14 til skoleåret 2015/16 har fået 2.890 flere undervisningstimer. Det svarer til en stigning på 36 procent. Men i samme periode er antallet af lærere, korrigeret for fald i elevtal, reduceret med 1 procent, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

- Tallene taler for sig selv og viser, at folkeskolereformen slet ikke er finansieret. Elevernes skoledag er blevet længere, og de har fået betydelig flere timer, men der er ikke ansat flere lærere til at give dem kvalitet i undervisningen. Tværtimod. Der er blevet færre lærere til eleverne, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening og fortsætter:

Læs også: Jyllands-Posten: Skoleelever har fået flere timer trods færre lærere

- Det er helt nødvendigt, at både politikerne på Christiansborg og i kommunerne tilfører folkeskolen nye ressourcer, så det bliver muligt at ansætte flere lærere, der kan skabe kvalitet og indhold i de mange flere undervisningstimer, som eleverne har fået.

Næstflest timer af alle lande
I den nye OECD-rapport fremgår det også, at danske skoleelever har næstflest undervisningstimer sammenlignet med samtlige andre lande i OECD. Kun de australske elever har flere timer i grundskolen. Eleverne i folkeskolen har 30 procent flere timer end gennemsnittet af eleverne i OECD.

- Jeg håber virkelig, det her er en øjenåbner. For vi løfter ikke eleverne fagligt ved kun at fokusere på kvantitet frem for kvalitet, siger Anders Bondo Christensen. Han opfordrer politikerne til at lade sig inspirere af det finske skolesystem:

- Finland er igennem mange år blevet forbundet med verdens bedste grundskole. De har færre undervisningstimer og satser i stedet på at skabe gode rammer for elevernes undervisning. Lærerne har mulighed for at forberede, efterbehandle og løse opgaver i tilknytning til undervisningen, som giver eleverne indhold og feedback. Og det er det, som giver resultater, og det burde vi selvfølgelig lade os inspirere af, siger formanden for Danmarks Lærerforening.