Nyheder / Tal og analyser

Rapport: For mange blander sig i skolen

Folkeskolen er blevet en kastebold mellem beslutningstagerne, og det gør det nemt for parterne at fralægge sig ansvaret for besparelser og forringelser. Det konkluderer en ny rapport fra tænketanken Cevea.

”Det er kommunernes skyld”. Sådan hører man ofte politikerne på Christiansborg sige, hvis der er problemer med kvaliteten i folkeskolen. Til gengæld sender kommunerne med jævne mellemrum bolden videre til Christiansborg, når skolerne klager over besparelser.

Og det er et udtryk for et generelt problem, der handler om, at der er for mange stole, ansvaret for folkeskolen kan falde ned imellem. Det konkluderer tænketanken Cevea i en ny rapport udarbejdet for Danmarks Lærerforening.

- I Danmark har vi en meget kompliceret model, hvor indhold og økonomi bliver forhandlet på mange forskellige niveauer: Folketinget vedtager en finanslov, som bliver forhandlet mellem Finansministeriet og KL, og så er der kommunerne, skolebestyrelse og skoleledere. Det skaber en situation, hvor ansvaret for de mange besparelser, man oplever, bliver kastet rundt imellem alle folkeskolens aktører, siger Kasper Fogh, som er politik- og kommunikationschef i Cevea, til Politiken Skoleliv.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kalder den nuværende situation for ”uholdbar”.

- Vi er havnet i et tomrum. Christiansborg siger, at det er et kommunalt ansvar. Kommunerne siger, at de har for stram økonomi. Aben ender hos lærerne og lederne på den enkelte skole, siger Anders Bondo Christensen, som håber, at færre beslutningsled vil betyde, at ansvaret følger beslutningstagerne.

Skolens indhold centraliseret

Ifølge Cevea er folkeskolens indhold de senere år blevet centraliseret omkring Christiansborg, mens kommunernes økonomiske handlefrihed er blevet mindre.

- Folketinget har taget flere og flere opgaver på sig, i forhold til hvad der skal være i skolen af læseplaner, timetal og dit og dat, og så er det op til kommunerne at finansiere det, siger Kasper Fogh.

Også Skolelederforeningen oplever, at staten stiller flere krav og forventer, at skolerne skal løse flere problemer.

- Hver gang der kommer et nyt tema, så har vi en ny opgave og et nyt ansvar, siger Claus Hjortdal og nævner den nuværende ambition om, at skolerne skal få flere elever til at åbne øjnene for erhvervsuddannelserne som eksempel.

Anders Bondo Christensen oplever også, at »der sidder folk på Christiansborg og beslutter det ene tiltag efter det andet«. Han nævner inklusion og folkeskolereformen som eksempler på dagsordener, der er havnet mellem for mange stole.

- Og de sælger de tiltag som ambitiøse politiske beslutninger. Men de tager ikke ansvar for, at der er mulighed for at følge op på de beslutninger ude i virkeligheden, siger Anders Bondo Christensen.

- Inklusionsdagsordenen er en særdeles positiv dagsorden, men det blev en spareøvelse i mange kommuner. Det gentog sig omkring reformen, hvor man nedlagde 14 procent af lærerstillingerne og samtidig besluttede, at børnene skulle være længere i skole. Det gav ingen mening, siger han til Politiken Skoleliv.

KL: Det er ”en fejlslutning”

Hos KL deler man ikke bekymringen om mange kokke.

- Jeg er ikke enig i, at der er et problem med, at folkeskolen er kastebold mellem forskellige aktører, siger Steen Christiansen (S), der er borgmester i Albertslund og desuden repræsenterer KL på den konference, som Cevea afholder onsdag i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten »Ud af ansvarets tåge«.

Han kalder argumentet om, at der er for mange led i den nuværende beslutningskæde for »en fejlslutning« og siger til Politiken skoleliv, at der er en afgørende demokratisk pointe med de mange aktører:

- Folkeskolen er den vigtigste kulturelle integrator, vi har. Det er den, der sikrer sammenhængskraften. Derfor har Folketinget, interesseorganisationer og kommunerne en legitim interesse i, hvad folkeskolerne skal arbejde med.

Cevea præsenterer konklusionerne fra rapporten på en konference på Borups Højskole onsdag. Læs mere om konferencen her og se hele rapporten her