Nyheder

Forskere: PISA-test viser intet om fremtiden

PISA-test er fyldt med fejl og siger meget lidt om, hvordan eleverne kommer til at klare sig senere. Det slår to forskere fast i ny bog.

PISA-test er fyldt med fejl og kan derfor ikke fortælle særligt meget om, hvordan eleverne klarer sig på sigt. Sådan konkluderer professor i statistik Peter Allerup og seniorforsker i matematik Inge Henningsen i deres nye bog PISA-matematik. Det skriver Dagbladet Information i dag.  

De to forskere går især i rette med PISA’s konklusion om, at 15-20 procent af de 15-årige skoleelever er funktionelle analfabeter. Allerup og Henningsen har fulgt 2.000 af de dårligst præsterende unge i PISA og konstaterer, at flertallet ender med at få en ungdomsuddannelse. 25 procent havde sågar fået en studentereksamen, selvom PISA-testene viste, at deres evner ikke rækker til en ungdomsuddannelse.

Læs mere: Information: Forskere: PISA-præstationer siger intet om fremtiden 

- PISA kan ikke beskrive, hvad de her elever ikke kan, men når deres videre uddannelsesforløb viser, at 25 procent klarer at tage en studentereksamen, som burde være den tungeste udfordring, og op mod 60 procent af gruppen gennemfører en ungdomsuddannelse, viser det tydeligt, at PISA-test ikke kan forudsige, hvordan eleverne kommer til at klare sig, siger Peter Allerup til Dagbladet Information.

PISA har en orienterende funktion, siger Allerup til Dagbladet Information og henviser til, at man før den første internationale læsetest i 1992 troede, at danske skoleelever var de bedste i verden:

- Men det betyder ikke, at PISA kan bruges som et diagnostisk instrument, som man kan lave detaljerede politiske planer ud fra, siger Peter Allerup til Dagbladet Information.

Læs mere om Allerups forskning her