Nyheder

Skolepolitikere på besøg i Finland

Folketingets undervisningsudvalg og ministeren har været en tur i Finland for at lade sig inspirere af det finske skolesystem.

En række folketingsmedlemmer var i sidste uge på en 4 dage lang studietur for at se nærmere på den finske folkeskole. Her besøgte de blandt andet skoler, lærerstuderende og politikere for at finde svar på, hvordan finnerne har fået.

Blandt de indtryk, der har sat sig hos de danske politikere, er den tillid, de finske lærere nyder godt af. Det kommer sig blandt andet til udtryk ved, at målstyring og test spiller en langt mindre fremtrædende rolle i de finske skoler.

- Det, som jeg rigtig godt kan lide ved det finske skolesystem, og som jeg er blevet bekræftet i herovre, er, at de ikke har et testregime med nationale test og målstyring. Det vil de ikke have, for de har tillid til, at lærerne er dygtige nok. Hvis der er en god læreruddannelse, og vi har tillid til lærerne, så får vi også dygtige elever. Det skal vi lade os inspirere af, siger SF's politiske ordfører, Jacob Mark, til folkeskolen.dk
Også Radikales uddannelsesordfører, Lotte Rod, taler om tillid og test her et par dage efter studieturen. Hun nævner blandt andet fraværet af nationale test, og at både ledere og lærere pegede på, at skolerne kan lave den gode skole, uden at være presset af sammenligninger og konkurrence. 
- Det var forbilledligt i Finland, at respekten for, at lærerne og skolen ved bedst, løber hele vejen gennem systemet. Både i parlamentet, i ministeriet og i kommunerne. Der er en stor frihed på skolerne, og det blev tydeligt, at succesen måske skyldes, at politikerne blander sig meget lidt, siger hun til Politiken Skoleliv

Respekt og anseelse 

Blandt deltagerne på studieturen var også undervisningsminister Merete Riisager (LA). Hun fremhæver over for folkeskolen.dk blandt finnerne for deres skolekultur og anerkendelsen af lærernes arbejde.
- I Finland tager man skolen meget alvorligt. Skolen skal ikke nødvendigvis løse alle opgaver, men skolen er en vigtig samfundsinstitution, og det virker også som om, at forældrene tager den meget alvorligt og udviser en stor anerkendelse for lærernes arbejde, siger ministeren og fortsætter:
- Der har vi nok i Danmark i perioder taget meget mere let på skolens rolle, og også læreren som autoritet har været udfordret.