Pressemeddelelser

Bondo om finanslovsudspil: Folkeskolen lider af underfinansiering

Flere forældre vælger folkeskolen fra, og det skyldes især, at den er massivt underfinansieret. Derfor undrer det lærerformand Anders Bondo Christensen, at folkeskolen forbigås i regeringens finanslovsudspil.

Formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, kalder det helt uforståeligt, at folkeskolen endnu engang forbigås i regeringens finanslovsudspil. Han påpeger, at stadig flere forældre vælger folkeskolen fra, og det skyldes især, at den er massivt underfinansieret og kæmper med lærermangel. 

- At folkeskolen endnu engang ikke bliver tilført de nødvendige ressourcer i regeringens finanslovsudspil er helt uforståeligt. Generelt er folkeskolen ramt af de massive besparelser, der er gennemført. Siden 2009 er der blevet 15 procent færre lærere, mens elevtallet kun er faldet med fem procent. Derudover har politikerne bag folkeskolereformen øget undervisningstimetallet med 36 procent. Det siger sig selv, at det ikke hænger sammen. Konsekvensen er blandt andet, at forældrene i stigende grad vælger folkeskolen fra, fordi de ikke mener, kvaliteten og folkeskoletilbuddet er godt nok, siger Anders Bondo Christensen.

Fokus på kvalitet frem for kvantitet
De seneste tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at i 2017 gik 18,3 af alle danske skoleelever på privatskole mod 17,5 procent i 2015. Og det har været stigende i flere år. Samtidig oplever samtlige landsdele omfattende rekrutteringsproblemer til folkeskolen ifølge nyeste opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

- Vi skal have vendt den negative udvikling. Folkeskolen er Danmarks vigtigste samfundsinstitution. Og vi er alle klar til at løfte vores ansvar. Men det kræver altså også, at regeringen og politikerne på Christiansborg hjælper til med øget finansiering, så vi kan forbedre rammerne om elevernes undervisning. Og der skal skabes langt bedre balance mellem ressourcer og de opgaver, som skal løses. Jeg er ikke i tvivl om, at både forældre og uddannede lærere vil vende tilbage til folkeskolen, når der igen kommer finansiering og fokus på kvalitet frem for kvantitet, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.