Nyheder

10. klasser opfylder regeringens 2025-mål

De kommunale 10.-klasser sender allerede en større andel af eleverne videre på erhvervsskolerne, end regeringens EUD-mål sigter efter, skriver Altinget.

De kommunale 10.-klasser lever allerede op til regeringens mål om, at 30 procent af en ungdomsårgang skal søge ind på en erhvervsuddannelse fra 2025. Faktisk valgte 36 procent af 10.-klasseeleverne i år at søge en håndværks-uddannelse, og andelen er vokset år for år siden 2015. Det viser tal fra Undervisningsmisteriet, som Altinget Uddannelse er i besiddelse af. 

Det får landsformand i Skole og Forældre, Mette With Hagensen, til at advare mod forslaget om at flytte 10. klasse til erhvervsuddannelserne. 

- Det er ikke løsningen på erhvervsuddannelsernes problemer at flytte 10.-klassen, hvor vi jo faktisk har nået målet, siger hun til Altinget.

Hun frygter, at flytningen vil få flere unge til at springe 10. klasse over, selv om de kunne have godt af et ekstra år i grundskolen:

- Mange tager 10. klasse, fordi de skal modnes fagligt, fordi de gerne vil i gymnasiet. De skal også være i et uddannelsesmiljø, som de kan spejle sig i. Vi frygter, at de 10.-klasseselever, som ønsker at gå i en gymnasial retning, bliver skræmt væk og starter i gymnasiet, inden de er klar til det.

Forskere: Kan afskrække unge
Bekymringen deles af Camilla Hutters, der er ungdomsuddannelseschef ved Danmarks Evalueringsinstitut. Hun frygter, at en flytning kan få unge, der ikke er parate til gymnasierne, til at springe 10. klasse over. 

- Udfordringen er, at 10. klasse er et afklaringsår for rigtig mange, der måske skal på en HF eller en gymnasial uddannelse. Hvis 10. klasse bliver en vej ind i erhvervsuddannelserne, kan der mangle tilbud til de mange andre unge, som mangler tid til at modne socialt, personligt og fagligt, siger Camilla Hutters til Altinget.

Professor ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, er enig. Hun understreger, at der skal være et relevant tilbud til de elever, der ikke ser sig selv i håndværksfagene:

- Man skal overveje, hvordan man undgår, at 10. klasse ender som et for-forløb til en erhvervsuddannelse. Hvis den bliver forstået og oplevet sådan af de unge, taber vi i hvert fald nogle af dem, men vinder måske også nogle unge på erhvervsuddannelserne. Det er en hårfin balance, siger hun og fortsætter:

- Risikoen er jo, at en stor del af dem, der vælger 10. klasse i dag, ikke længere vil kunne se sig der, og hvad skal de så gøre? Kommer de måske til at starte på gymnasiet, inden de er klar til det? 

V: Lukker ikke diskussionen
Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen (V), der indledte debatten om 10. klasses placering, holder alligevel fast i, at der skal være større "tilknytning" mellem udskolingen og erhvervsskolerne.

- Man kan ikke bare lukke diskussionen, fordi mange allerede vælger EUD. Selv om mange elever i 10. klasse søger mod erhvervsuddannelserne, har vi stadig en forpligtelse til at se på, om tingene kan gøres endnu bedre. Når vi ser på totaltallene, er der jo stadig lang vej at gå, siger hun til Altinget Uddannelse.

Hun holder derfor fast i ønsket om at flytte 10.-klassen. Men kun der, hvor der ikke bliver for store geografiske afstande for eleverne:

- Jeg har helt afgjort stadig ambition om, at vi skal se på landkortet og finde ud af, hvor det giver mening at placere 10. klasse sammen med erhvervsskolerne. 

DF: Positive tal
Den pointe nikker erhvervsuddannelsesordfører i Dansk Folkeparti, Marlene Harpsøe, anerkendende til. Men hun er først og fremmest tilfreds med, at tallene viser en stigende tilslutning fra 10. klasse.

- Det er positivt, at der er så mange elever i 10.-klasserne, som vælger at søge mod en erhvervsuddannelse, siger hun og fortsætter:

- Flytningen er en god idé, der hvor det giver mening. Men vi vil også gerne beholde den almindelige 10.-klasse, som vi kender den i dag.

Regeringen og Dansk Folkeparti fremsatte fredag fem forslag til, hvordan man får mere praksisfaglighed ind i folkeskolen.

De vil blandt andet gøre håndværksfag til en obligatorisk del af udskolingen. Forslagene skal diskuteres i undervisningsudvalget onsdag.