Nyheder

Aarhus skruer ned for karaktergivningen

Karakterer spænder for meget ben i folkeskolen, mener rådmand i Aarhus Kommune, Thomas Medom. Han opfordrer skolerne til at tage et opgør med de daglige karakterer.

Farvel til karakterer og goddag til andre former for evaluering. Det kan blive den nye hverdag for aarhusianske folkeskoleelever, for karakterer er roden til alt for megen dårligdom. 

Det mener i hvert fald et flertal i Børn- og Ungeudvalget i Aarhus Kommune med SF-rådmand Thomas Medom i spidsen. Han har netop opfordret til, at nogle af folkeskolerne fra skoleåret 2019-2020 som en forsøgsordning skruer ned for karaktergivningen. 

- Karakterer spænder nogle gange ben for at skabe de gode, sunde fællesskaber, og derfor skal vi have skåret ned for, hvor meget vi bruger dem, siger Thomas Medom til Jyllands-Posten.

Han ønsker, at skolerne tager et opgør med de daglige karakterer, men kan ikke dispensere fra årskarakterer og afgangsprøver - det er op til undervisningsministeren.

- Vi kan se, at der er mange unge, som føler sig presset og bliver stresset. Det er gået for vidt med for mange karakterer, og for meget måles og vejes hele tiden, siger rådmanden.

Positive erfaringer

Også Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, støtter de forsøg med karakterfri klasser, som nu skal sættes i gang i Aarhus. Han er også positiv i forhold til at give dispensationer til karakterkrav ved optagelse på erhvervsskoler og gymnasier for de elever, der går i forsøgsklasser, der ikke anvender karakterer. De kan så bedømmes "egnet" eller "ikke egnet".

- Det lyder rigtig spændende. Vi har meget positive erfaringer med karakterfri klasser i gymnasierne, og det kunne være glimrende at få lavet forsøg og få noget viden om, hvad det kommer til at betyde, siger han til Jyllands-Posten.

Anders Bondo Christensen mener, at et af de store problemer i samfundet i dag er, at alt for mange unge mennesker farer vild i deres eget liv. 

- De føler, at der ligger et enormt pres over dem, og vi bliver nødt til at fjerne noget af presset fra de unge. Alt for mange har depressioner og spiseforstyrrelser. Drenge forsvinder ind i cyberspace osv. Lad os for alt i verden gøre nogle forsøg og se, om man kan høste nogle gode erfaringer med det, siger han.