Nyheder

Debat: Topforhandlere vil følge kommissionen tæt

Topforhandlerne Grete Christensen, Lars Qvistgaard og Flemming Vinther understreger i et debatindlæg i Politiken, at de vil følge kommissionens arbejde nøje.

OK18 ER IKKE slut endnu. Slet ikke. Vi tror ikke, der er nogen, der er i tvivl om, at vi er tilfredse med de forlig, vi fik landet.

Som vi frygtede, stod vi over for en modpart med en historisk uvilje til at samarbejde.

Alligevel lykkedes vi med at komme godt i mål, fordi de offentligt ansatte i fællesskab med resten af danskerne valgte at støtte massivt op om vores kamp.

Det kan vi ikke takke nok for.

MEN DET ER ikke hele historien om OK18.

Nu har vi taget første skridt til at få genetableret et samarbejde og skabt et forhandlingsklima med arbejdsgiverne, der giver tro på en ny start. Det gælder også på undervisningsområdet, hvor der nu er aftale med KL om, at der skal være en forpligtende afdækning og et forpligtende forhandlingsforløb om arbejdstid og andre tiltag, der fremmer god undervisning frem mod de næste overenskomstforhandlinger i 2021.

Lærernes valg om at vælge forliget frem for konflikten er modigt og rigtigt, fordi det er afgørende, at vi genfinder prestigen i at uddanne nye generationer til fremtidens krav om viden og dannelse.

Det gør vi ved at nå frem til fælles pejlemærker og visioner, som styrker undervisningsområdet.

Det kan en undersøgelseskommission være med til at sikre. Lærerne skal vide, at vi vil være med til at holde øje med KL og bakke op om, at der kommer reelle resultater af kommissionsarbejdet.

VI HAR ALLE oplevet vanskelige forhandlinger i dette overenskomstforløb. Vi fik først aftaler i hus i 11. time og på randen til en storkonflikt, fordi alle forhandlere kæmpede hårdt og inderligt for de mærkesager, vi gik til bordet med. Vi har stået sammen hele vejen. Og der er ingen tvivl om, at det er sammenholdet, der har skaffet os de resultater, som vi nu anbefaler medlemmerne at stemme for.

Mantraet under OK18 var 'en løsning for alle'. Vi har hele vejen bakket hinanden op i tre vigtige hovedkrav: løn, spisepause og  lærernes  arbejdstid. Den opbakning gælder også fremadrettet. Det betyder, at vi vil støtte lærerne i, at de kommende år bliver brugt til at finde løsninger, som kan bringe undervisningsområdet videre, så vi kommer bort fra lov 409.

Vi har givet hinanden tilsagn på, at vi vil følge kommissionsarbejdet nøje og medvirke til, at det ikke bliver en syltekrukke.

Vi bakker op om, at undervisningsområdet naturligvis også skal være reguleret af overenskomster og aftaler. Alt andet er ikke en holdbar løsning.

Debatindlægget er skrevet af Grete Christensen, Lars Qvistgaard og Flemming Vinther, topforhandlere for hhv. ansatte i regionerne, akademikerne og ansatte i staten. Indlægget er bragt i Politiken den 7. maj 2018.