Nyheder

Debat: 5. oktober fejrer vi Lærerens Dag

Skal lærerne kunne lykkes med deres vigtige opgave, kræver det anerkendelse - ikke blot på Lærerens Dag, men hele året. Sådan skriver Dorte Lange i et debatindlæg.

Af Dorte Lange, næstformand i Danmarks Lærerforening, Jenny Maria Jørgensen, formand for Lærerstuderendes Landskreds, og Per Bjerre, engagementschef i Oxfam IBIS. 

I morgen fejrer skoler over hele verden deres lærere på Lærerens Dag. I Danmark har vi mange dygtige lærere, der arbejder med at danne og uddanne eleverne, men en stigende del af undervisningen varetages af ansatte uden en læreruddannelse. Faktisk er hver femte læreransatte ikke uddannet lærer. 

Og for nylig viste en undersøgelse fra Undervisningsministeriet, at 10 procent af undervisningstimerne i folkeskolen - et helt år i løbet af et barns skoletid - foregår med en vikar bag katederet. Størstedelen af vikartimerne varetages af unge mennesker, der højst har en studentereksamen i rygsækken. 

Det skyldes blandt andet, at kommunerne har svært ved at rekruttere uddannede lærere. 17.000 lærere har fravalgt folkeskolen og valgt i stedet at arbejde andre steder - og det kan mærkes. 

Over hele landet er der mangel på uddannede lærere, og skolerne må ty til alternativer og eksempelvis ansætte studenter til at varetage undervisningen.  Og selvom disse unge mennesker gør, hvad de kan, kan de ikke erstatte en uddannet lærer, der kender eleverne og har fagligheden på plads. 

Anerkendelse er mere end skåltaler

Politikerne taler ofte om, at vi skal "tale folkeskolen op". Og de har ret i, at vi skal værne om folkeskolens status og bidrage til at få de gode historier fra hverdagen frem i lyset. Det gør vi meget gerne - ikke mindst på en dag som Lærerens Dag, hvor forældre, kollegaer og elever fejrer deres lærere. 

Men det er vigtigt, at vi ikke stopper ved skåltalerne. Anerkendelse handler ikke kun om ord, men om respekt for lærernes faglighed. Og om at sikre, at rammerne giver mulighed for, at lærerne kan udfolde selvsamme faglighed.

Vi ved, at de uddannede lærere ofte vælger folkeskolen fra, fordi de står med en følelse af, at de ikke kan lykkes med opgaven. Alt for mange lærere oplever en hverdag, der er blevet så presset, at kerneopgaven glider i baggrunden. 

At de bruger tid på test og dokumentation frem for tid med eleverne. Og at rammerne er så snævre, at de ikke kan skabe den undervisning, de gerne ville. 

Det er vi nødt til at tage hånd om, hvis vi fortsat skal have en folkeskole, som uddannede lærere vælger til. For at både børn og voksne kan trives, skal vi anerkende, at høj faglighed, god undervisning og nære relationer kræver tid, ressourcer og forståelse for den professionelle lærer og hendes vigtige arbejde. 

Ikke kun på Lærerens dag, men hele året.  

Indlægget er bragt i en række lokale medier den 4. oktober 2018.