Nyheder

DLF: Helt forkert at flytte 10. klasse over på erhvervsskolerne

Det er den helt forkerte vej at gå, når regeringen lægger op til at gøre 10. klasse til en del af erhvervsuddannelserne, mener Jeanette Sjøberg, formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Regeringen præsenterer i dag torsdag sit erhvervsuddannelsesudspil. Med udspillet ønsker regeringen at påbegynde arbejdet på at flytte 10. klasse over på erhvervsskolerne, og blandt initiativerne er et forslag om en pulje, der skal belønne erhvervsskoler, der opretter 10. klasser. Regeringen vil samtidig nedsætte et ekspertudvalg, der skal komme med anbefalinger til, hvordan 10. klasse kan rettes mod erhvervsuddannelserne.

Jeanette Sjøberg fra Danmarks Lærerforening understreger, at det er en rigtig god idé, at man tager en tænkepause og afventer ekspertudvalgets anbefalinger. Regeringens ønske om at flytte 10. klasse til erhvervsskolerne risikerer nemlig at få færre unge mennesker til at søge ind på en erhvervsuddannelse i fremtiden:

- Vi må ikke belønne dårlige idéer, men skal i stedet fokusere på det, vi ved, fungerer. Og der ved vi, at de kommunale 10. klasser rent faktisk sender flere elever videre på erhvervsuddannelserne, end de 10. klasser, der ligger på erhvervsskolerne, gør, siger Jeanette Sjøberg, formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet viser, at folkeskolens 10. klasse sender 36 procent videre på erhvervsuddannelserne, mens det samme kun gør sig gældende for 32 procent af eleverne, der har taget 10. klasse på en erhvervsskole.

- Når de kommunale 10. klasser sender flere elever på erhvervsuddannelserne, end 10. klasse på erhvervsskolerne gør, så er det fordi, vi har en masse positive erfaringer med at åbne elevernes øjne. De erfaringer og fakta vil vi rigtig gerne bringe i spil i den ekspertgruppe, regeringen foreslår, siger Jeanette Sjøberg.

Jeanette Sjøberg understreger, at flere af de 55 initiativer i regeringens udspil er positive. Der er et stort behov for investeringer i de praktiske fag og vejledningen i folkeskolen.

- Det er et ambitiøst udspil med mange gode forslag om blandt andet praksisfaglighed og vejledning. Det er vi meget glade for, for det er noget af det, vi ser, fungerer rigtig godt, når det handler om at styrke interessen for de erhvervsfaglige uddannelser, siger Jeanette Sjøberg.