Nyheder

En kortere skoledag vil ikke resultere i en sortere skole

Det er forkert at tro, at den korte skoledag vil resultere i en ’sortere skole’. Tværtimod vil den give mere luft i hverdagen, som både lærere og elever efterspørger, skriver DLF's Jeanette Sjøberg i et debatindlæg i Information.

Af Jeanette Sjøberg, formand for Undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

Når Information i en analyse den 12. september skriver, at regeringens forslag om at skære tre timer af den understøttende undervisning og indføre 1,2 timer i naturfag vil betyde en tilbagevenden til den sorte skole, så er det naturligvis ikke sandt. Tværtimod.

Den sorte skole er for længst afskaffet og var kendetegnet ved udenadslære og korporlig afstraffelse. Fagundervisningen i dag er tværfaglig, varieret og tilpasset den enkelte. Det er misforstået, hvis man forestiller sig, at fagtimerne i dag har noget med den sorte skole at gøre.

En anden udbredt misforståelse er, at den understøttende undervisning skulle være en slags spændende modsætning til fagtimerne. Den understøttende undervisning svinger i kvalitet og indhold, halvdelen af timerne varetages af pædagoger, og ofte slås klasser sammen til store hold, der giver mindre tid til den enkelte. At påstå, at det er her, eleverne får en varieret skoledag, er at overvurdere den understøttende undervisning.

Derfor forholder det sig ikke sådan, at en kortere skoledag vil resultere i en ' sortere skole'. Tværtimod vil den give noget luft i hverdagen og den kvalitet i undervisningen, som både lærere og elever efterspørger.

Indlægget har været bragt i Information d. 28. september 2018. 

Emner

Målgruppe