Pressemeddelelser

DLF: S forholder sig ikke til udfordringerne i folkeskolen

Socialdemokratiet har netop offentliggjort velfærdsudspillet ”Velfærd først i hele Danmark”. I udspillet forholder partiet sig kun sporadisk til de massive udfordringer, som folkeskolen står i.

Hvis folkeskolen skal være forældrenes naturlige førstevalg, har vi brug for, at der politisk bliver taget ansvar for folkeskolens udfordringer. Det mener Danmarks Lærerforening, der håber, at socialdemokraterne har større visioner for folkeskolen, end det fremgår af deres velfærdsudspil.

- Hvordan løser vi sammen folkeskolens udfordringer, Mette? Stadig flere forældre og lærere vælger folkeskolen fra. Skal vi have vendt den udvikling, er det helt nødvendigt, at en kommende regering vil indgå i et reelt samarbejde om at løse skolens udfordringer. Det kan jeg desværre ikke læse ud af velfærdsudspillet fra Socialdemokratiet, siger lærernes formand, Anders Bondo Christensen.

Siden 2009 har kommunerne nedlagt mere end 8500 lærerstillinger. Det svarer til 16 procent af alle lærerstillinger. Antallet af elever i samme periode er kun faldet syv procent. I samme periode har politikerne besluttet, at forøge elevernes skoledag med 36 procent og pålagt skolen at løse inklusionsopgaven.

- Når man reducerer antallet af lærere med mere end dobbelt så meget, som kan begrundes i et faldende elevtal, og ydermere samtidig beslutter, at eleverne skal gå 36 procent mere i skole, så skaber man nogle udfordringer, som skolen ikke bare selv kan løse. Vi har behov for et tæt samarbejde om at finde holdbare løsninger, siger Anders Bondo Christensen.

For et år siden forpligtede Danmarks Lærerforening og KL sig på et samarbejde om folkeskolens udfordringer gennem aftalen ”Ny Start”. Det samarbejde har i høj grad behov for opbakning fra Christiansborg, lyder det fra Danmarks Lærerforening:

- Skal det samarbejde lykkes, er det afgørende, at en ny regering – uanset partifarve – vil bakke samarbejdet mellem parterne op. Et klart signal om, at det vil ske, håber jeg kommer fra Socialdemokratiet, når det nu ikke står i deres velfærdsudspil.

I udspillet ”Velfærd først i hele Danmark” nævner Socialdemokraterne som noget af det eneste på folkeskoleområdet, at man vil fjerne de udskældte nationale test i de små klasser og nytænke dem i resten af skolen.

- Selvfølgelig skal vi stoppe de nationale test. Det tror jeg faktisk, at et overvældende flertal er enige om, efter flere eksperter har dokumenteret, at de er misvisende. Så det glæder vi os selvfølgelig over. Hvis vi skal teste elever i folkeskolen, så skal vi anvende nogle tests, der rent faktisk kan bruges af lærerne, siger Anders Bondo Christensen, formand i Danmarks Lærerforening.