Nyheder

Medlemstilbud: Ny gratis bog om præstationskultur

En ny bog i serien 'Pædagogisk rækkevidde' sætter fokus på præstationskultur som en del af livet - ikke mindst for børn og unge. Det kan føre til mistrivsel og et alt for stort pres. Heldigvis kan skolens faglige og sociale fællesskaber spille en vigtig rolle, skriver bogens forfattere Anders Petersen og Søren Christian Krogh.

Hver anden pige i 9. klasse føler sig enten tit eller altid presset over skolearbejdet. For piger i 6. klasse er det næsten en tredjedel. Det viser tal fra Børns Vilkår i november 2020.

Samme undersøgelse indikerer, at mange elever ikke føler sig trygge nok i timerne til at turde fejle. Det har stor betydning for deres skolegang og glæde ved at gå i skole.

I Præstationskultur undersøger Anders Petersen og Søren Chr. Krogh, hvordan skolens præstationskultur hænger sammen med samfundets fokus på konkurrence og individualisering samt med politiske ambitioner om måltal og styring af skolen.Med afsæt i interviews med 80 udskolingselever viser de, på hvilke måder præstationskulturen kommer til udtryk i skolen.

På den baggrund peger de på, hvordan skolen kan skabe præstationsfrigørende rum, hvor elever i et trygt klassefællesskab kan arbejde undersøgende og nysgerrigt med fagene uden at være bange for at begå fejl eller for ikke at leve op til bestemte idealer formuleret langt væk fra skolens hverdag.

Forfatterne bag bogen er Anders Petersen, lektor på Aalborg Universitet og Søren Chr. Krogh, ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet.

Hent bogen gratis som lydbog eller e-bog

Medlemmer af Danmarks Lærerforening kan downloade Præstationskultur og de øvrige bøger i serien gratis som lydbog eller e-bog ved at logge ind på Min Side

Læs om alle bøgerne i bogserien 'Pædagogisk Rækkevidde'

Oplever du problemer med at logge ind på Min Side, er du velkommen til at kontakte medlemsservice på tlf. 33 69 63 00. 

Målgruppe