Nyheder / Pressemeddelelser

Lærere og skoleledere i fælles vaccineopråb

Regeringen vil ændre vaccinestrategi, så man fremadrettet alene vaccinerer efter alder. Både Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen mener ikke, at det er rimeligt.

Hvis politikerne bakker op om en ny vaccinationsplan, betyder det, at lærere og andet personale på skolerne mister deres plads i køen. Det bekymrer formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen:

”Jeg mener, det er helt urimeligt, at man beder lærerne om at møde fysisk på arbejde igen, samtidig med at man giver dem endnu længere udsigter til at blive vaccineret. Det kan ikke passe. Lærere varetager et samfundskritisk arbejde. Vi har hele vejen igennem pandemien samarbejdet med myndighederne og fulgt anbefalingerne, og vores medlemmer har gjort alt, hvad de kunne, for eleverne - uden at kræve særbehandling. Denne tilsidesættelse af lærernes plads i køen er ikke i orden”.

Indtil nu har lærerne ligget i den såkaldte ”målgruppe 11”, der skulle vaccineres før den sidste, store gruppe af danskere. Med Christiansborgs opbakning til Sundhedsstyrelsens forslag om at ophæve rækkefølgen i vaccinationsrækkefølgen, må lærere og andet personale på skolerne vente endnu længere på vacciner.

”Man skifter pludselig princip for vaccinekøen, hvor det hidtil har været gældende, at man som samfundskritisk personalegruppe kunne vaccineres tidligere. Den placering i køen har været en væsentlig del af forudsætningen for vores opbakning til regeringens linje. Lærerne har bakket op om nedlukninger, genåbninger, restriktioner, meget belastende arbejdsforhold for vores medlemmer og så videre. Det her trækker tæppet væk under den opbakning, som er nødvendig for en succesfuld genåbning af skolerne”, siger Gordon Ørskov Madsen.

Også hos Skolelederforeningen ser formand Claus Hjortdal med stor alvor på den nye udmelding om vacciner:

”Det er vigtigt, at vi opretholder vaccinekøen for skolens ansatte. Lige om lidt er det påske og rigtig mange skolebørn, lærere og andet personale vil formentlig skulle tilbage i skolen efter ferien. Selvom vi mange steder kan lave gode indretninger af skolen, så vi kan overholde nogle af retningslinjerne, så er det helt umuligt at undgå tæt kontakt med mange forskellige børn og voksne i løbet af en dag. Derfor er det vigtigt, at lærere og andet personale fortsat bliver prioriteret som ”samfundskritisk personalegruppe” og dermed kan vaccineres hurtigst muligt”.

Både Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforening appellerer til, at forligspartierne bag en ny vaccinationsaftale fortsat prioriterer faggrupper i ”samfundskritiske funktioner” – herunder både lærere i folkeskolen og på specialskolerne. Derudover er det afgørende med et stort fokus på bedre rengøring, afspritning, opdeling af klasser, flere lokaler til rådighed, færre undervisningstimer så man kan deles om pladsen og et generelt større fokus på arbejdsmiljøet.

”Vi glæder os til at få både elever, lærere og andet personale tilbage i skolen, men det skal foregå på en ordentlig måde. Derfor er det en klar opfordring, at skolens personale beholder prioriteringen i vaccinekøen”, siger Claus Hjortdal, formand i Skolelederforeningen.

”Folkeskolen er ikke et fysiklokale, hvor man kan lave epidemiforsøg med skolens elever og ansatte. Vores lærere gør et kæmpe stykke arbejde i vores alles interesse. Vi har ikke bedt om meget under det seneste års pandemi – men at nedprioritere lærerne i vaccinekøen er ikke i orden”, siger Gordon Ørskov Madsen, formand i Danmarks Lærerforening.

Yderligere kommentarer:

Gordon Ørskov Madsen, formand i Danmarks Lærerforening via pressechef Jens Dissing Munk, telefon 30178874.

Claus Hjortdal, formand i Skolelederforeningen, telefon 23274327.