DLF: Regeringens bededagsforslag er et klokkeklart brud på den danske model

Regeringens planer om at afskaffe store bededag er et alvorligt brud på den danske model, og det er både dumt og ualmindeligt dårligt timet, mener Danmarks Lærerforenings formand, Gordon Ørskov Madsen.

Regeringens planer om at afskaffe store bededag er en utilstedelig indblanding i danskernes løn- og arbejdsvilkår og et alvorligt brud på den danske model – endda i en tid, hvor de private overenskomstforhandlinger ser historisk svære ud. Det mener formand for Danmarks Lærerforening, Gordon Ørskov Madsen.

”Det er et virkelig dumt forslag med en ualmindeligt dårlig timing. Det er klokkeklar indblanding i løn- og arbejdsvilkår og et brud med den danske model. Det kommer til at påvirke de overenskomstforhandlinger, der i forvejen er i historisk høj risiko for at ende i storkonflikt,” siger Gordon Ørskov Madsen.

Han kalder forslaget et ’kinderæg af dårlige beslutninger’:

”Forslaget er et alvorligt brud på den danske model. Samtidig tvinger man danskerne til at arbejde mere i en tid, hvor flere kalder på mere frihed og bedre balance mellem arbejdsliv og fritid. Og til sidst kæder man det sammen med krigen i Ukraine, som ikke har noget som helst med store bededag at gøre. Det er helt uforståeligt,” siger DLF-formanden.  

Forslaget kommer med en høringsfrist på syv dage, selvom den nye regering i sit regeringsgrundlag skriver, at man vil have fokus på, at den vejledende høringsfrist på fire uger overholdes. Det gør kun situationen værre, mener DLF-formanden.

”Hvorfor vil regeringen haste et sådant forslag igennem? Det virker uigennemtænkt og uden kobling til virkeligheden. Det her kommer til at gøre de private overenskomstforhandlinger endnu sværere, og at regeringen vælger at jage forslaget igennem, gør det kun værre,” siger Gordon Ørskov Madsen.

Danmarks Lærerforenings formand bekymrer sig samtidig for de konsekvenser, forslaget vil have for folkeskolen, hvor regeringen lægger op til, at der fremover skal være færre til at løse opgaverne.

”Vi står med en folkeskole, der er presset på alle parametre, og som politikerne ønsker skal løse endnu flere opgaver i fremtiden. Det vil vi gerne, men vi kan ikke trylle. Folkeskolen har ikke brug for fortravlede lærere, som skal løbe endnu hurtigere, tværtimod har vi brug for mere ro og større overskud,” siger Gordon Ørskov Madsen.  

Emner

Målgruppe