Vurdering af uddannelsesparathed afskaffes

Ny bred politisk aftale betyder, at den kritiserede uddannelsesparathedsvurdering droppes helt og erstattes af en lokalt tilrettelagt vejledningsindsats, hvilket DLF længe har kæmpet for.

Fra skoleåret 2024/2025 er der ikke længere elever, der får prædikatet ikke-uddannelsesparat. Uddannelsesparathedsvurderingen udgår nemlig helt, er et bredt flertal af Folketingets partier blevet enige om.

Uddannelsesparathedsvurderingen droppes på alle af de tre nuværende årgange 8., 9. og 10. klasse, da vurderingen ifølge aftalen er ”en bureaukratisk og ressourcekrævende proces, som hverken gavner eleverne eller bidrager tilstrækkeligt til at afklare deres uddannelsesvalg”.

Med afskaffelsen vil eleverne ikke længere blive vurderet på deres sociale, personlige og praksisfaglige kompetencer.

I stedet vil det alene være de gældende karakterkrav, der videreføres som en del af optagelseskravene på de gymnasiale uddannelser og erhvervsuddannelserne. Den skrottede parathedsvurdering erstattes desuden af en lokalt tilrettelagt vejledningsindsats, som skal give eleverne forudsætninger for at vælge, påbegynde og gennemføre en ungdomsuddannelse.

Formand i DLF Gordon Ørskov Madsen glæder sig over afskaffelsen af de udskældte vurderinger.

"Vi har i DLF længe arbejdet for at afskaffe uddannelsesparathedsvurderingen. Det at give eleverne et negativt ’stempel’, har bestemt ikke ført gode ting med sig", siger han.

Han glæder sig også over, at der nu bliver frigivet noget tid for lærerne til at gå i dialog med eleverne om deres ønsker til fremtiden.

"Vi skal som lærere bevæge os væk fra at sidde ved skrivebordet og udfylde erklæringer, så vi i stedet kan gå i dialog med eleven om hans eller hendes udgangspunkt og ønsker for fremtiden. Det har politikerne lyttet til, og det er vi selvfølgelig tilfredse med", siger han og understreger, at det er afgørende, at der fremover prioriteres tid og ressourcer til "dialog og vejledning".

Læs mere om emnet i denne artikel fra Folkeskolen.