Nyheder

Fælles brev: Tal med skoleelever og forældre om alkohol og nikotin

Gå i dialog med både elever og forældre om alkohol og nikotin, lyder opfordringen til landets skoler i dette fælles brev fra Sundhedsstyrelsen, Skolelederforeningen, Danmarks Lærerforening, Skole & Forældre og Efterskoleforeningen.

Af Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen,
Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, 
Regitze Spenner Ishøy, næstformand i Skole & Forældre, 
Torben Vind Rasmussen, formand for Efterskoleforeningen og 
Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

Skoletiden står for de fleste af os som noget definerende i vores liv. Det er her, vi vokser op, udvikler os fagligt og socialt, og vi bliver klar til at tage skridtet ind i ungdomslivet. De rammer, som skoler og forældre skaber for børnene, har utrolig stor betydning for børnenes udvikling, trivsel og sundhed.

Skoletiden for de ældre elever er også en tid, hvor de afprøver sig selv og udfordrer grænser, og for mange af dem er rusmidler en del af den eksperimenterende ungdom. Selvom det at eksperimentere er en naturlig del af ungelivet, så behøver rusmidler ikke være det. Vi ser desværre fortsat en udvikling i børn og unges brug af rusmidler, der går den forkerte vej.

Næsten hvert fjerde barn i 9. klasse drikker nu alkohol hver uge. Det er senest vist i Skolebørnsundersøgelsen, som er offentliggjort den 16. August 2023. Vi er også bekymrede over, at nikotinprodukter som snus og vapes, er blevet en del af hverdagen for en – desværre – for stor del af skolebørnene samtidig med, at rygning stadig er en kæmpe udfordring.

Både alkohol og nikotin er rusmidler, som kan påvirke udviklingen af børnenes hjerner negativt, og har bl.a. betydning for deres indlæring. Samtidig oplever en større del af børn og unge, som ikke drikker alkohol, at de bliver ekskluderet fra fællesskabsaktiviteter, og flere unge oplever et drikkepres. I mange sammenhænge er alkoholen adgangsbilletten til fællesskabet. Der er ganske enkelt en forventning om at drikke fra en tidlig alder. Hvis man ikke drikker, kan det have sociale konsekvenser. Derfor er det helt afgørende, at vi får skabt fællesskabsaktiviteter uden alkohol, som kan inkludere flere børn og unge.

Nationale tiltag er vigtige for at vende udviklingen, men der er også meget, som I kan gøre lokalt. Derfor vil Skolelederforeningen, Danmarks Lærerforening, Skole & Forældre, Efterskoleforeningen og Sundhedsstyrelsen opfordre til, at I på de enkelte skoler har fokus på at understøtte:

  • Fester uden alkohol
    De store børn har lyst til og behov for at more sig og feste. Det er derfor en fælles opgave for forældre i samarbejde med skolen at fremme, at fester blandt elever ikke involverer alkohol samt drøfte de dilemmaer, der kan være forbundet hermed. Det er centralt, at voksne hjælper unge med at få et socialt fællesskab, der handler om at have det sjovt og godt sammen frem for at udvikle et fællesskab, hvor de mødes om at drikke og som ekskluderer børn og unge, der ikke drikker.
  • Dialog med forældre
    Det er vigtigt, at skolen går i dialog med forældrene om alkohol og tobak/nikotin og arbejder for, at der laves aftaler mellem forældrene i de enkelte klasser om alkohol og opfordrer til, at der ikke holdes private fester med alkohol. Derudover er det vigtigt at formidle viden til forældre om deres betydning, fx at det er afgørende for deres børns brug af alkohol, at de indgår aftaler om alkohol og har en klar holdning, som deres børn kender. Der kan også være behov for at informere forældre om de helbredsrisici, der er forbundet med tidligt brug af alkohol.
  • Fokus på nikotin
    Nikotinprodukter som puff-bars og snus kan være skadelige for børn og unge, særligt da deres hjerner endnu ikke er færdigudviklede, og deres evne til at koncentrere sig og lære kan påvirkes negativt af nikotin. Derfor er det vigtigt, at forældre og lærere er opmærksomme på både cigaretter og de nye nikotinprodukter, og tager snakken, både med de enkelte elever og i klasserne. Der kan med fordel samarbejdes med SSP om dette.

Det er vigtigt at huske på, at hovedparten af børn og unge herhjemme mener, at alkohol fylder for meget, og de oplever et pres for at drikke alkohol, og også for at drikke meget. Det understreger blot, at vi - som de voksne - har ansvaret for at hjælpe til med at etablere en god festkultur hos de store skolebørn, også selvom selve alkoholforbruget foregår uden for skoletiden og -matriklen, når de stadig går i grundskolen eller på efterskole.

Hent brev som pdf


Find mere viden

Find inspiration til, hvordan samarbejdet om den forebyggende indsats mellem skole og forældre kan ske i Sundhedsstyrelsens og Fælles om ungelivets inspirationskatalog til kommunerne om alkoholforebyggende rammer for børn og unge:
Gå til inspirationskatalog om alkoholforebyggende rammer for børn og unge

Forældre kan finde viden om betydningen af børn og unges alkoholforbrug samt inspiration til at tale med deres teenagebørn om alkohol på Sundhedsstyrelsens sitet ”TeenageForældre”. Find information om teenageres digitale liv, brug af rusmidler og hvad der sker i teenagehjernen.
Gå til sitets TeenageForældre

Sundhedsstyrelsens har lavet materialer om nikotin, bl.a. power points til brug på forældremøder,
Find Sundhedsstyrelsens materialer om nikotin

Emner

Målgruppe