Nyheder

Ny undersøgelse: Næsten halvdelen af lærerstuderende har overvejet at droppe ud

43 pct. af de lærerstuderende har overvejet at droppe ud af uddannelsen, viser en ny undersøgelse fra Lærerstuderendes Landskreds. De studerende mangler mentorordninger og mere forberedelsestid, mener de studerendes forperson.

Dårlig undervisning på læreruddannelsen. Frygt for dårlige arbejdsforhold som uddannet lærer. Tvivl om hvorvidt fremtiden som lærer er den rigtige. Det er nogle af de mest almindelige svar, når man spørger de lærerstuderende, hvorfor de har overvejet at droppe ud. Det viser en ny undersøgelse fra Lærerstuderendes Landskreds foretaget i april 2023. 

Ifølge tal fra Danske Professionshøjskoler vil Danmark mangle 13.100 lærere i 2030, og i år faldt antallet af ansøgere til læreruddannelsen endda. Forperson i Lærerstuderendes Landskreds, Anneline Larsen, mener derfor, at der er brug for akut handling, hvis udviklingen skal vendes:

”Skal vi løse lærermanglen i Danmark, skal vi sikre, at de studerende ikke vælger faget fra, inden de overhovedet er kommet i gang. Men det kræver altså, at de får den støtte, de har brug for. Fx skal de nyuddannede være garanteret en mentor på skolen og have mere forberedelsestid i starten”, siger Anneline Larsen.

Ifølge Lærerstuderendes Landskreds er der også mange lyspunkter i undersøgelsen. Halvdelen af de studerende svarer fx, at praktikken har givet dem mere lyst til at arbejde i folkeskolen: 

”Praktikken er den bedste mulighed for at øve og træne vores lærerfaglighed, og med den nye læreruddannelse kommer der nu 33 pct. mere praktik end før. På den måde rykker vi studerende nu endnu tættere på folkeskolen, og forhåbentlig vil det kun give endnu flere lyst til at arbejde i den som færdiguddannede”, siger Anneline Larsen.

Spørgeskemaet er udsendt til i alt 5.121 medlemmer af Lærerstuderendes Landskreds i april 2023.