Nyheder

DLF: Politikerne skal tænke bredere end løn, når de skal løse rekrutteringskrisen

Lønstrukturkomiteen har præsenteret sit arbejde, og forude venter trepartsforhandlinger, som blandt andet skal løse de omfattende rekrutteringsudfordringer i den offentlige sektor. Lærerforeningens formand, Gordon Ørskov Madsen, understreger, at løn er en del af løsningen, men at der skal tænkes bredt, hvis man skal løse rekrutteringskrisen.

Lønstrukturkomiteen har fremlagt sit arbejde, og regeringen har varslet trepartsforhandlinger for at fordele de tre milliarder, de har afsat. Pengene skal blandt andet bidrage til at afhjælpe den rekrutteringskrise, der udfordrer store dele af den offentlige sektor.

I Danmarks Lærerforening påpeger formand Gordon Ørskov Madsen, at 19 pct. af underviserne i folkeskolen ikke er uddannede lærere, og at antallet af vikarer er fordoblet på 10 år. Samtidig arbejder mere end 28.000 uddannede lærere uden for folkeskolen.

”Folkeskolen har særdeles svært ved at fastholde lærerne, og allerede i 2030 kommer vi til at mangle 13.000 uddannede lærere. Udfordringerne med rekruttering og fastholdelse er noget af det, regeringen gerne vil løse ved de kommende trepartsforhandlinger, og det vil vi meget gerne bidrage med løsninger til,” siger DLF-formanden.

Han understreger samtidig, at ikke alle løsninger handler om løn, og at regeringen derfor skal tænke bredere, hvis de skal løse rekrutteringsudfordringerne.

”Lønnen spiller naturligvis en rolle, ikke mindst nu hvor inflationen er rekordhøj, men for mine medlemmer handler det i lige så høj grad om, at man skal kunne lykkes som lærer. Der skal være et godt arbejdsmiljø og en ordentlig balance mellem tid og opgaver, så man kan give eleverne en undervisning, der giver dem muligheder og en tro på fremtiden,” siger Gordon Ørskov Madsen: ”Det oplever mange lærere desværre, at de ikke kan i dag. Det er hovedårsagen til, at mange lærere vælger folkeskolen fra, og det skal regeringen forholde sig til sammen med parterne.”

Læs Lønstrukturkomitéens arbejde på loenstrukturkomiteen.dk