Nyheder

Ombudsmanden efter DLF-klage: Lærers bortvisning var uberettiget

Det burde ikke have ført til bortvisning, da en lærer blev tiltalt for blufærdighedskrænkelse af en 12-årig kort efter sin ansættelse. DLF kalder det en ”vigtig og principiel afgørelse”.

En lærer havde ikke arbejdet på sin nye skole i mange uger, da han blev bortvist af kommunen. Begrundelsen var, at læreren var tiltalt i en sag om blufærdighedskrænkelse af en 12-årig, og at han ikke havde oplyst sin leder om, at han var sigtet i sådan en sag.

Læreren blev senere frifundet i sagen. Men kommunens bortvisning stod ved magt, også selvom kommunen ikke havde yderligere begrundelse eller viden om sagen, end hvad de var oplyst om stod i tiltalen. 

Nu har Folketingets Ombudsmand vurderet, at bortvisningen var uberettiget, da en sigtelse eller tiltale i sig selv ikke kan begrunde en bortvisning. Det glæder advokat i DLF Camilla Bengtsson, der på vegne af den pågældende lærer klagede til Ombudsmanden.

”Vi står i en situation, hvor en lærer faktisk er frikendt for en forbrydelse strafferetligt, men dømt skyldig arbejdsretligt i kraft af den bortvisning. Afgørelsen er vigtig og principiel, fordi den slår fast, at kommuner ikke må dømme ansatte ved at bortvise dem, når sagen endnu ikke er undersøgt og afgjort. Vi ser alt for ofte, at kommuner tyer til bortvisning ved politianmeldelser, også selvom sagen ikke er undersøgt og ofte falder til jorden. Denne her afgørelse fortæller kommunerne, at bortvisning er en forkert sanktion at bruge”, siger Camilla Bengtson.

Læs om sagen i på Folkeskolen.dk

Målgruppe