Nyheder

Klumme: Nye lærere skal have en bedre start

For få søger ind på læreruddannelsen, og for mange falder fra. Og blandt dem, der fuldfører uddannelsen, søger mange andre steder hen end folkeskolen, skriver DLF-formand Gordon Ørskov Madsen i en klumme i Kommunen.dk.

Af Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening.

For nylig kom der på samme dag flere nye tal, der desværre var dårligt nyt for folkeskolen. 

Fire procent færre havde søgt læreruddannelsen som førsteprioritet ved kvote 2-ansøgningerne. Og nye frafaldstal viste, at mens flere andre uddannelser havde knækket kurven, så faldt flere lærerstuderende fra på uddannelsens første år. Det samlede frafald på læreruddannelsen lå desuden fortsat tårnhøjt på 35 procent. Et godt stykke over uddannelserne til fx pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver.

For at sige det helt kort: For få søger ind på læreruddannelsen, og for mange falder fra. Og blandt dem, der fuldfører uddannelsen, ved vi at mange søger andre steder hen end folkeskolen, eller forlader den allerede efter få år.

Det skal vi have gjort noget ved. Vi skal sætte ind flere steder, men vi ved, at de lærerstuderendes praktik er en essentiel del af løsningen på problemet. Praktikken er et enestående indblik i lærerarbejdet, og de lærerstuderendes erfaringer i praktikken er afgørende for, om de søger job i folkeskolen. En praktik af høj kvalitet er altså med til at fastholde studerende på uddannelsen og senere fastholde uddannede lærere i folkeskolen. 

Selv om læreruddannelsen sidste år fik et markant løft via blandt andet mere praktik og en bedre sammenhæng mellem teori og praksis, er der stadig brug for et kvalitetsløft. De gode ambitioner om bedre praktik er nemlig ikke blevet fulgt op af tilstrækkelige investeringer. Der skal fx afsættes langt flere penge til at uddanne de praktiklærere, som er centrale meduddannere af de studerende på skolerne. 

Vi ved desuden, at mange nyuddannede lærere har det rigtig svært, når de begynder i deres første lærerjob. Men vi ved heldigvis også, hvad der virker her: gode lærerstartsordninger med mentorer, netværk for nyuddannede og større overskud på skolerne til at tage imod de nye kollegaer.

I dag har alt for få skoler og kommuner lærerstartsordninger. Det burde alle have i mine øjne.

Vi skal ikke se længere end mod Norge for at finde meget omfattende lærerstartsordninger, fordi man ser det som et nationalt fokusområde at tage godt imod de nye lærere i skolen.

Herhjemme stopper op mod 40 procent af de nyuddannede lærere indenfor de første fem år. Det er for mig fuldkommen åbenlyst, at vi skal sætte ind og sikre, at de nyuddannede lærere får en bedre start på arbejdslivet i folkeskolen. Både ved at styrke uddannelsen og praktikken og ved at skabe gode lærerstartsordninger i hele landet. 

Det burde egentlig også være åbenlyst for arbejdsgiverne. Alligevel har vi i Danmarks Lærerforening mødt en mur, når vi ved overenskomstforhandlingerne har stillet krav om bedre vilkår for nyuddannede lærere. 

Uddannede lærere er helt afgørende for at sikre elevernes trivsel og udbytte af undervisningen. Flere skal vælge og blive på læreruddannelsen, og nyuddannede lærere skal have en bedre start på arbejdslivet. Det fortjener de, og det fortjener folkeskolen. Derfor er i den grad på tide, at arbejdsgiverne også melder sig på banen og bidrager til de fælles løsninger på vores fælles udfordringer. 

Klummen er bragt på Kommunen.dk den 14. april 2024.