Nyheder

Fire ud af 10 lærere har underrettet om voldelig adfærd fra elever inden for de seneste to år

41 procent af lærerne har inden for en periode på to år underrettet med udgangspunkt i voldelig adfærd. Tre ud af fire oplever ikke, at der er kommet den nødvendige hjælp. Det viser en undersøgelse fra DLF.

Voldelig adfærd er en udfordring på mange skoler landet over. Hver anden lærer og børnehaveklasseleder oplever voldelige episoder mellem eleverne på ugentlig basis, og mere end hver tredje lærer har inden for det seneste år selv været udsat for fysiske angreb.

Nu viser nye tal fra Danmarks Lærerforening, at fire ud af 10 lærere inden for de seneste to år har foretaget en eller flere underretninger med udgangspunkt i voldelig adfærd fra elever. 

Undersøgelsen er foretaget blandt 9.000 lærere og børnehaveklasseledere i den almene folkeskole i marts måned 2024 og har en svarprocent på 27.  

Samtidig viser lærernes svar, at underretningerne kun sjældent fører til, at der bliver sat ind med den nødvendige hjælp. 76 procent af de lærere, der har underrettet med udgangspunkt i voldelige episoder, svarer, at der ikke kom den nødvendige hjælp. Af dem svarer 21 procent, at der slet ikke blev handlet på underretningen.

Det er et problem ifølge DLF-formand Gordon Ørskov Madsen:

”Når en lærer underretter, skal det tages alvorligt. Det gælder ikke mindst, når der er tale om voldelig adfærd, som har konsekvenser for både den enkelte elev, klassen og skolens fællesskab. Det er vigtigt, at der bliver handlet og sat ind med den rigtige hjælp,” siger Gordon Ørskov Madsen.

Han oplever, at kommunernes stramme økonomi og ventetid i PPR bidrager til, at man sætter for sent ind med hjælp og støtte på skolerne.

”Jeg ser kommuner, der er under pres, og som mangler overskuddet til at sætte ind. Men det går ikke. Hver gang, der ikke kommer den nødvendige hjælp, får problemerne lov at vokse sig større. Lærerne skal kunne stole på, at deres underretninger bliver taget alvorligt, og at de fører til den nødvendige handling,” siger DLF-formanden.