Arbejdsskader: 125 millioner gode grunde til at være DLF-medlem

01. december 2023

Danmarks Lærerforening hjalp i 2022 foreningens medlemmer til at få økonomisk erstatning for samlet 125 mio. kroner – en stigning på 20 mio. kr. fra året før. Det er tal, der både glæder og bekymrer arbejdsmiljøformand i DLF.

Det er godt at have fagforeningen ved sin side, hvis man kommer til skade på sit arbejde. Det kan en stor gruppe medlemmer af Danmarks Lærerforening nikke genkendende til. Foreningens arbejdsskadestatistik for 2022 viser nemlig, at man har hjulpet arbejdsskaderamte medlemmer til at få en økonomisk erstatning på samlet set 125 millioner kroner. Året før lå beløbet på 105 millioner kroner.

De sidste fire år har foreningen samlet set sikret knap 375 mio. kr. i erstatning til medlemmerne.

”Jeg er glad for, at vi lykkes med at sikre høje erstatningsbeløb til vores medlemmer, så de kan komme bedst muligt videre efter en arbejdsskade. Det viser tydeligt, at fællesskabet betaler sig,” siger Thomas Andreasen, formand for arbejdsmiljø- og organisationsudvalget i DLF, og fortsætter:

”Men bagsiden af medaljen er jo kæmpestor her. For mig er det et alt for klart tegn på ubalancer i lærernes hverdag, når vi får flere og flere arbejdsskadesager ind. Det er vi meget opmærksomme på i vores arbejde for at sikre bedre arbejdsmiljø og arbejdspladser, hvor man hverken slår sig fysisk eller psykisk – og for at folkeskolen bliver det første sted, politikerne kigger mod, når de skal investere i fremtidens Danmark”.

DLF får generelt flere og mere komplekse arbejdsskadesager ind år for år. Det viser sig fx ved, at den gennemsnitlige erstatning pr. sag er steget fra ca. 245.000 kr. til ca. 400.000 kr. på fire år.

Hvis man som medlem kommer ud for en arbejdsskade, er det klare råd fra Thomas Andreasen, at man hurtigt og præcist får den anmeldt, så man kan få den nødvendige hjælp og erstatning.

”Vi kan kun føre de sager, som vi får kendskab til, og tilstrækkelig dokumentation er fuldstændig afgørende for sagens udfald. Vi opfordrer derfor altid til, at man som medlem straks melder arbejdsskader til sin AMR eller TR, samt beder sin lokale kreds om at sende sagen til sekretariatet, når der er varige følger, eller forsikringsselskaber ikke behandler spørgsmål om anerkendelse eller behandlingsudgifter retvisende. Det er en af de ting, vi som fagforening er til for,” siger Thomas Andreasen.