Debat: Børn skal undervises af deres lærere, ikke af computere

07. december 2022

Beslutningen om at erstatte lærere i Vejen med computere og lade eleverne sidde alene, er den forkerte vej at gå. Tiden kalder på stærkere fællesskaber, ikke mere tid alene foran skærmen, skriver DLF, Skole og Forældre og Danske Skoleelever.

Af Gordon Ørskov Madsen, formand for Danmarks Lærerforening, Marie Holt Hermansen, forperson for Danske Skoleelever, og Rasmus Edelberg, formand for Skole og Forældre.

Folkeskolen har til opgave at sikre lige muligheder for god uddannelse til alle børn. Det er en grundpille under vores velfærdssamfund, og en af de vigtigste faktorer på vejen mod det mål er læreren. Det er i relationen mellem lærere og elever, at den faglige og sociale udvikling sker.

Derfor er vi som forældre, lærere og elever både overraskede og bekymrede over at se, at man nogle steder i landet sparer på folkeskolen ved at erstatte lærere med computerskærme. Konkret vil man i Vejen Kommune spare lærerstillinger væk ved at lade elever i udskolingen sidde foran skærmen eller arbejde alene uden tilsyn i op til tre timer om ugen.

Det er den helt forkerte vej at gå. Selvstudie er muligvis en god studieform på videregående uddannelser, men når du går i 8. klasse, er sandsynligheden for at lykkes med opgaverne væsentligt mindre, når du sidder helt for dig selv. Eleverne har brug for deres lærere.

Vi står midt i en national trivselskrise, og vores børn og unge har måske mere end nogensinde behov for det fysiske fællesskab, skolen er. Coronapandemien viste os med al tydelighed, at børn har brug for at knytte stærke bånd til lærere og kammerater – ikke mere tid alene foran skærmen.

Børn og unge lærer forskelligt, og det er vigtigt, at skoledagen tilrettelægges, så den giver mening. Derfor er vi ikke modstandere af de nye muligheder for fjernundervisning, der blev vedtaget i sommer. Hvis man som lærer, elever og forældre finder, at eksempelvis projektundervisning, hvor børnene arbejder selvstændigt i grupper, giver mening for klassen, er vi naturligvis ikke imod det. Måske det endda kan give nogle elever muligheder for at blive undervist på en måde, der passer bedre end den klassiske skole.

Men den beslutning må og skal ikke træffes på kommunalt plan. Det er helt afgørende, at den træffes af de lærere, der kender eleverne, og ud fra skolebestyrelsens principper om undervisningens organisering. Og allervigtigst må det aldrig blive en spareøvelse.

Vi kan som lærere, forældre og skoleelever være bekymrede for, at flere kommuner, som er pressede på økonomien, kunne fristes til at gå samme vej. Men at skære i budgetterne ved at erstatte lærere i folkeskolen med computerskærme, det er en blindgyde. Det er alfa og omega, at alle børn og unge bliver set i undervisningen, og med lærerløse timer vil eleverne i langt højere grad opleve at stå alene uden nærhed og uden adgang til de nødvendige faglige kompetencer.

Lærerne er vigtige for både undervisningens kvalitet og for trivslen i en klasse. Det samme er det fysiske fællesskab i folkeskolen. Det må vi ikke gå på kompromis med.

Indlægget er bragt i Politiken den 7. december 2022.