Udsigt til skolebesparelser i syv ud af ti kommuner

19. september 2023

De lokale lærerkredse tegner et dystert billede af skoleøkonomien – politikerne er nødt til at vågne op, lyder det fra DLF.

Den økonomiske situation på skoleområdet er dårlig, og har udsigt til at blive endnu værre. Det er konklusionen i en ny rundspørge blandt Danmarks Lærerforenings lokalkredse.

I tre ud af fire kommuner oplever man i dag den overordnede økonomiske situation på skoleområdet som dårlig eller meget dårlig. Det skyldes i vid udstrækning, at økonomien over flere år er blevet presset af et stigende antal elever med særlige behov.

Konkret oplever man i kommunerne især forringelser på indsatser for elever med særlige behov, færre lærerstillinger, besparelser på efteruddannelse, færre to-lærertimer og besparelser på analoge undervisningsmidler.

Og når blikket rettes fremad, er det ikke mod en lys horisont. I syv ud af ti kommuner er der nemlig udsigt til økonomiske forringelser i skolebudgettet for 2024.

”De her vidnesbyrd ude fra vores kredse taler for sig selv. Man har allerede sparet ind til benet, og nu skal man så spare endnu mere. Det får altså kæmpestore konsekvenser for hele vores samfund, hvis politikerne ikke ændrer kurs,” siger formand i DLF Gordon Ørskov Madsen.

Han pointerer, at man skærer ned på netop de tiltag, der kunne styrke både trivsel og fællesskabet. Det er en tilgang, der kommer til at koste rigtig dyrt i sidste ende - både menneskeligt og økonomisk.

”Ved at investere frem for at spare, kunne vi undgå store udgifter til og lette presset på psykiatrien. Få flere af forældrene til de 15.000 børn med skolevægring til at kunne tage på arbejde igen. Sikre os en situation, hvor vi ikke har over 40.000 unge, der hverken er i uddannelse eller arbejde,” siger han og fortsætter:

”Faktisk kan jeg ikke huske, at det har set så slemt ud i de snart 30 år, jeg har beskæftiget mig med folkeskolen. Mens der igen og igen findes nye milliarder i statskassen, er der i nogle kommuner ikke råd til helt basale ting som en lærer i hver undervisningstime. Så vi er nødt til at sige det meget tydeligt til politikerne på Christiansborg: Vågn op fra jeres tornerosesøvn. Vi har brug for varige investeringer i den danske folkeskole.”