Kravene sendes til Lærernes Centralorganisation (LC), som koordinerer de indkomne krav mellem alle de tilsluttede organisationer. LC’s medlemsorganisationerne er:
- Danmarks Lærerforening (DLF)
- Frie Skolers Lærerforening (FSL)
- Uddannelsesforbundet
- Socialpædagogernes Landsforbund (SL)
- LC-Lederforum
- FOA
De krav, som vedrører alle de kommunalt og regionalt ansatte, kaldes de generelle krav og er fx ferie, barsel og generelle lønstigninger. De generelle krav forhandles af forhandlingsorganisationen ”Forhandlingsfællesskabet” på vegne af alle de tilsluttede lønmodtagerorganisationer og deres medlemmer på det kommunale/regionale område, fx HK, FOA, Dansk Sygeplejeråd, LC og BUPL.
De generelle krav på statens område – de krav, som vedrører alle de statslige ansatte – forhandles af Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), som er forhandlingsorganisationen for alle de statslige lønmodtagerorganisationer.
De generelle krav, som de enkelte organisationer har fremsat, koordineres i hhv. Forhandlingsfællesskabet og CFU, inden forhandlingerne med arbejdsgiverne går i gang. Arbejdsgiverne på det kommunale/regionale område er KL og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN). Arbejdsgiverne på det statslige område er Medarbejder- og Kompetencestyrelsen/Finansministeriet.
LC opstiller også specielle krav, som kun vedrører vores egne overenskomster. De specielle krav koordineres internt i LC mellem LC’s medlemsorganisationer. Disse krav handler fx om lønindplacering og tillæg til forskellige stillingsgrupper, pension, fritvalgstillæg, arbejdstid og timelønnede.
Hvorvidt der er økonomiske midler til de specielle krav afhænger af, om der i de generelle forhandlinger mellem Forhandlingsfællesskabet/CFU og arbejdsgiverne bliver afsat midler hertil.
Arbejdsgiverne går til overenskomstforhandlingerne med krav på vegne af de arbejdsgivere, som de repræsenterer.