DLF hilser skærmanbefalinger velkomne

06. februar 2024

Nye anbefalinger om brug af skærme i skolerne er landet et godt sted, men understreger behovet for at investere i et bredere udvalg af undervisningsmidler, lyder det fra Danmarks Lærerforening.

Fælles rammer for brug af skærme, begrænsning af digitale distraktioner i skoletiden og god balance mellem analog og digitalt baseret undervisning. Sådan lyder overskrifterne på de 12 anbefalinger om skærmbrug i grundskolen, som Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har udsendt.

 

Danmarks Lærerforening har været inddraget i arbejdet med at udvikle de nye anbefalinger, og tager overordnet godt imod dem.

 

”Jeg synes, at anbefalingerne er landet et godt og pragmatisk sted. For os handler det ikke så meget om, hvor meget skærm der bruges, men hvordan skærmen bruges - om at sikre kvalitet i undervisningen. Og her skal lærerens bevidste pædagogiske og didaktiske valg være i centrum,” siger forkvinde for undervisningsudvalget i DLF Regitze Flannov.

 

Ifølge DLF understreger anbefalingerne, at man på skolerne får bedre mulighed for at sikre undervisningsmaterialer af høj kvalitet. Og det kræver investeringer.

 

”Mange kommuner har af i en årrække satset ensidigt på indkøb af digitale læringsplatforme, da det har været den billigste løsning. Hvis politikerne ønsker en mere varieret og praksisnær undervisning, skal skolerne sikres en bedre økonomi, så der er råd til et bredere udvalg af undervisningsmidler - også de analoge,” siger Regitze Flannov.

 

Anbefalingerne kommer også ind på, hvordan skærmbruget bedst passes ind i skolens dagligdag. Her hæfter DLF sig ved, at de fleste skoler allerede har lokalt vedtagne politikker og principper om skærme i skolen.

 

”Det er godt, at anbefalingerne lægger op til at styrke de lokale beslutninger. Det er i sig selv en gevinst for skolens hverdag, når reglerne ikke kommer oppefra, men at beslutningerne netop træffes i en dialog mellem ledelse, lærere, elever og forældre. Og det er vigtigt, at man løbende tager kritisk stilling til de muligheder og konsekvenser, der følger med digitaliseringen,” siger Regitze Flannov.

 

Læs anbefalingerne her.