Alle analyser
Betydeligt færre lærere til mange flere undervisningstimer
Februar 2021
Siden skoleåret 2009/10 er elevernes timetal i folkeskolen steget med 25 procent. Dette er først og fremmest en konsekvens af folkeskolereformen i 2014. Men antallet af lærere i folkeskolen er ikke steget sammen med timetallet. Tværtimod er antallet af lærere i samme periode faldet med 18 procent. Det viser beregninger på data fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, og fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Tilstedeværelse og arbejdsforhold på specialskoler i en tid med nedlukning af det omkringliggende samfund.
Februar 2021
Medlemsundersøgelse blandt lærere på regionale og kommunale specialskoler for børn i perioden med nedlukning af det omkringliggende samfund.
19 procent færre lærere i folkeskolen
December 2020
Antallet af lærere i folkeskolen er faldet med 10.344 fra august 2009 til august 2020. Det viser et udtræk fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL. 10.344 færre lærere svarer til et fald på 19 procent. I samme periode er elevtallet kun faldet med ti procent.
Seksuel chikane blandt lærere på folkeskoler
November 2020
4 pct. af de adspurgte lærere har været udsat for seksuel chikane på deres arbejdsplads inden for de seneste 12 måneder. Det viser en ny undersøgelse fra DLF. Det er oftest kolleger til lærerne, som udsætter dem for seksuel chikane. Undersøgelsen viser derudover, at et flertal af de adspurgte lærere ikke ved, om der på deres arbejdsplads er aftalt politik/retningslinjer i forhold til at forebygge og håndtere seksuel chikane.
Prisen pr. undervisningstime er faldet med 17 procent
Oktober 2020
Prisen pr. undervisningstime pr. elev i folkeskolen er faldet med 17 procent fra skoleåret 2009/10 til skoleåret 2019/20. Det viser beregninger fra Danmarks Lærerforening på grundlag af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet samt Social- og Indenrigsministeriet. Faldet sker som følge af, at folkeskolereformen, som blev implementeret i 2014, medførte en betydelig forøgelse af elevernes timetal. Dette er kun i begrænset omfang blevet finansieret gennem tilførsel af nye ressourcer. Dertil kommer, at der i årene op til folkeskolereformen blev gennemført betydelige besparelser på folkeskoleområdet.

Lærernes oplevelser af trivsel og undervisning i folkeskolen under COVID-19-forløbet
September 2020
Medlemsundersøgelser fra Danmarks Lærerforening i perioden med nedlukning og genåbning af folkeskolen i foråret 2020.
Nødundervisning i forbindelse med covid19-nedlukningen
April 2020
Undersøgelse blandt lærere og børnehaveklasseledere i folkeskolen om nødundervisning under covid-19-nedlukningen.
Flere elever går i meget store klasser
December 2019
Den gennemsnitlige klassekvotient i folkeskolen er steget fra 20,4 elever pr. klasse i 2009 til 21,7 elever pr. klasse i 2019. Det viser tal fra Social-og indenrigsministeriet.
Dette er i høj grad et resultat af, at flere elever nu går i meget store klasser med 25 eller flere elever. Tal fra Børne- og undervisningsministeriet viser, at 28 pct. af alle elever går i klasser med 25 eller flere elever, hvor det i 2009/10 var 17 pct. Andelen af elever, der går i meget store klasser, er dermed steget med 64 pct. Klassekvotienten er siden 2009 steget i 90 af de 98 kommuner.
17 procent af lærerne i folkeskolen er ikke læreruddannede
November 2019
Andelen af de ansatte i lærerstillinger i folkeskolen, som ikke har en læreruddannelse, er steget fra 10,1 pct. i 2012 til 16,9 pct. i 2017. Knap hver tiende havde i 2017 slet ingen erhvervskompetencegivende uddannelse. Det viser en analyse, som Analyse og Tal har lavet af uddannelsesbaggrunden blandt kommunalt ansatte i lærerstillinger i folkeskolen. Det er især på Sjælland, Lolland og Falster, at mange af lærerne mangler en læreruddannelse. I Halsnæs er det hele 33 procent, mens det i Silkeborg kun er fire procent.
Fortsat stor brug af løse vikarer i folkeskolen
April 2019
Et udtræk fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, KRL, viser, at brugen af timelønnede løse vikarer i folkeskolen i skoleåret 2017/2018 er steget med 92 procent sammenlignet med skoleåret 2012/13.
26.500 læreruddannede uden for folkeskolen
April 2019
37 procent af lønmodtagerne med en læreruddannelse som højest fuldførte uddannelse var i 2017 ansat uden for folkeskolen. Andelen har været stigende siden 2014. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet i samarbejde med Danmarks Lærerforening. 9.500 læreruddannede var ansat i private grundskoler og 17.000 var ansat helt uden for grundskolen.
Betydningen af lokale arbejdstidsaftaler for fastholdelse af folkeskolelærere
Maj 2018
En ny rapport fra Analyse & Tal giver et overblik over de indgåede lokalaftaler i skoleåret 2017/2018. Analysen viser, at omfattende lokalaftaler med 8 eller flere aftaleelementer kan spille en afgørende rolle for fastholdelse og rekruttering af lærere i folkeskolen.
Flere lærere har forladt folkeskolen siden indgrebet i lærerens arbejdstid i 2013
Maj 2018
Sammenlignet med niveauet for lærerafgang før indgrebet i lærernes arbejdstid i 2013 har indtil videre ekstra 4.000 folkeskolelærere forladt folkeskolen. Det viser en analyse foretaget for Danmarks Lærerforening via en specialkørsel fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Meningsmåling fra Epinion: Danskerne har større sympati for lærerne end arbejdsgiverne
April 2018
51 pct. af danskerne har størst sympati for lærerne. Det viser en ny meningsmåling fra Epinion. Undersøgelsen måler danskernes fordeling af sympati mellem parterne på lærerområdet i forbindelse med overenskomstforhandlingerne.
Styringen af skoleområdet bør gentænkes
August 2017
I takt med, at styringen af folkeskolens indhold er blevet centraliseret, og kommunernes økonomi strammes og reguleres, udhules ansvarsfordelingen mellem beslutningstagerne. Det konkluderer Cevea i en ny rapport, der anbefaler to mulige strategier for en klarere fordeling af ansvar og økonomi inden for skoleområdet.
81 kommuner forkorter skoledagen
August 2017
En ny undersøgelse blandt de kommunale skolechefer viser, at 81 af kommunerne forkorter skoledagen i skoleåret 2017/18 for en eller flere klasser i mindst én undervisningstime. På skoleniveau bliver skoledagen forkortet på 45 pct. af folkeskolerne. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget.
Eleverne er kernen i det gode lærerarbejdsliv
Marts 2017
Oxford Research har gennemført en undersøgelse af, hvilke faktorer der har betydning for det gode lærerarbejdsliv. Rapporten viser, at eleverne fortsat er i centrum, når lærerne selv skal sætte ord på, hvad der er væsentligt for dem. Samtidig oplever lærerne, at kerneopgaven ændrer karakter med større fokus på det faglige og en nedprioritering af den almene dannelse, og at de praktiske rammevilkår med manglende tid og ressourcer skaber ’standardvarer’ i undervisningen.
Læs hele rapporten her
Under halvdelen af de meritlæreruddannede underviser i folkeskolen
Maj 2016
I efteråret 2013 var der uddannet 6502 meritlærere, men kun 3.208 af disse var ansat i hovedbeskæftigelse som folkeskolelærer på en almindelig folkeskole. Det viser en sammenkobling af tal fra henholdsvis Danmarks Statistik og Uddannelses- og Forskningsministeriet.
17.000 lærere har valgt skolen fra
Marts 2016
At man har en læreruddannelse er ikke ensbetydende med, at man vælger et job i folkeskolen. Det viser en analyse, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har lavet i samarbejde med Danmarks Lærerforening. Helt konkret arbejdede 23 procent af de læreruddannede i september 2014 uden for grundskolen.
Tre ud af fire kommuner oplever rekrutteringsproblemer
Januar 2016
75 pct. af kommunerne har inden for det seneste år oplever problemer med at rekruttere læreruddannede til de ledige stillinger på kommunens folkeskoler. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt foreningens lokale kredse. I 94 pct. af kommunerne betyder manglen på lærere, at der ansættes ikke-læreruddannede vikarer i stillingen.
Budgetsituation for 2016: lavere serviceniveau i folkeskolen
September 2015
I 44 kommuner lægges der op til et lavere serviceniveau i folkeskolen næste skoleår, og kun i tre kommuner lægges der op til et højere serviceniveau. Det viser en undersøgelse af budgetsituationen for 2016, som den var den 21. september 2015. Besparelserne går blandt andet ud over støtten til elever med særlige behov samt lærernes forberedelse og efterbehandling af undervisningen.
Se Danmarkskort over udviklingen i serviceniveauet i folkeskolen
Højt sygefravær efter folkeskolereform
Juni 2015
Lærernes sygefravær steg 27 procent i 2. halvår af 2014, hvor folkeskolereformen trådte i kraft. Det viser beregninger på en specialkørsel fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Medlemmernes vurdering af den understøttende undervisning
Januar 2015
Danmarks Lærerforening har gennemført en medlemsundersøgelse af den understøttende undervisning, som blev indført med folkeskolereformen. Undersøgelsen viser blandt andet, at den understøttende undervisning især styrker elevernes faglige udbytte, når der er fuldt overlap mellem de elever, lærerne har i den fagopdelte og den understøttende undervisning, og når den understøttende undervisning planlægges i et samarbejde mellem skolens medarbejdere.
60 pct. af lærerne oplever øget sygefravær på deres skole
November 2014
I en ny medlemsundersøgelse vurderer 60 pct. af de adspurgte, at sygefraværet blandt de ansatte på deres skole er steget i dette skoleår, sammenlignet med sidste skoleår. Undersøgelsen viser også en øget andel, som føler sig stressede.
Lærerne oplever, at de har for lidt tid til forberedelse
Oktober 2014
88 procent af lærerne oplever at have for lidt tid til forberedelse og efterbehandling af undervisningen. Det betyder blandt andet mindre undervisningsdifferentiering, mere lærebogsundervisning og færre skriftlige opgaver til eleverne. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra Danmarks Lærerforening.
Danmark sakker bagud mht. investering i grundskolen
Oktober 2014
Ni af de OECD-lande, som vi normalt sammenligner os med, investerer mere pr. elev i grundskolen, end Danmark gør. Dermed har Danmark tabt terræn. Det viser en analyse af tal fra OECD.
Mange lærere oplever forringede støttemuligheder til inkluderede elever
Oktober 2014
63 pct. af de lærere, der svarer at de har inkluderede elever, oplever forringede støttemuligheder til disse elever. Og 84 pct. mener ikke, at de inkluderede elever får det undervisningstilbud, de har krav på. Det viser en ny medlemsundersøgelse fra Danmarks Lærerforening.
Læs analysenotatet her
Godt psykisk arbejdsmiljø giver bedre kvalitet
Oktober 2014
En ny MEGAFON-undersøgelse blandt 2700 kommunalt og regionalt ansatte viser en tydelig sammenhæng mellem et godt psykisk arbejdsmiljø, lavere sygefravær og mulighederne for at udføre et godt stykke arbejde.
Forældre savner støtte til inkluderede børn
September 2014
Blandt de forældre, hvis børn går i klasse med børn med adfærds- eller indlæringsmæssige vanskeligheder, mener to ud af tre ikke, at der er tilstrækkelige støtteforanstaltninger til disse børn. Det viser en undersøgelse som Epinion har lavet for Danmarks Lærerforening.
Ny analyse: 7,4% af folkeskolens udgifter går til ledelse og administration
September 2014
Kommunerne bruger 3,9 mia. kr. årligt på ledelse og administration af folkeskolen, svarede til 7,4% af folkeskolens samlede udgifter. Det viser en undersøgelse, som BDO Consulting har foretaget for Danmarks Lærerforening. De 3,9 mia. kr. inkluderer blandt andet udgifterne til den daglige ledelse på landets 1300 folkeskoler og til den pædagogiske udviklingsindsats i forvaltningen. BDO pointerer, at undersøgelsen ikke tager stilling til, om udgifterne er ”for høje” eller ”for lave”.
Ny analyse fra BDO - 13 pct. mindre pr. elev på de almindelige skoler
September 2014
Fra 2002 til 2013 er udgifterne pr. elev til undervisningen på de almindelige folkeskoler faldet med 13 pct. I 2012 og 2013 blev der sparet både på de almindelige folkeskoler og på specialskolerne. Det viser en ny beregning fra BDO Consulting (tidligere BDO Kommunernes Revision), som opdaterer en tidligere opgørelse med tal for 2013. En detaljeret metodebeskrivelse findes i den oprindelige rapport.
Læs notatet om den opdaterede analyse
Foreløbig budgetsituation for 2015: lavere serviceniveau i folkeskolen
September 2014
I 40 kommuner lægges der op til et lavere serviceniveau i folkeskolen næste skoleår, og kun i tre kommuner lægges der op til et højere serviceniveau. Det viser en undersøgelse af den foreløbige budgetsituation for 2015. Besparelserne går blandt andet ud over støtten til elever med særlige behov, vikardækningen og lærernes forberedelse af undervisningen.
Se Danmarkskort over udviklingen i serviceniveauet i folkeskolen
Langt fra arbejdspladser til alle lærere i det nye skoleår
August 2014
Ny undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter på 971 folkeskoler viser, at kun 26 procent vurderer, at der til skolestart 'i høj grad' vil være skabt rimelige fysiske rammer på skolen til, at lærerne kan lave deres forberedelse på skolen.
Forældre: Lærerne er rigtig vigtige for samfundet
Juli 2014
Når forældre til børn i folkeskolen vurderer forskellige faggruppers betydning for samfundet, giver de i gennemsnit folkeskolelærerne vurderingen 8,55 på en skala fra 0 til 10. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion.
Lærerne mangler information om næste skoleår
Juni 2014
På halvdelen af skolerne har lærerne ikke et konkret billede af , hvordan elevernes skoledag kommer til at se ud i næste skoleår. Og på 86 procent af skolerne har lærerne ikke et klart billede af indholdet i den understøttende undervisning og hvordan den udføres i praksis. Det viser en ny undersøgelse fra Danmarks Lærerforening.
Forældre: Investér i folkeskolen
Juni 2014
71 pct. af forældre til børn i folkeskolen mener, at der er behov for at investere flere penge i deres barns skole. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion.
Læs undersøgelsen
Forældre: Vigtigt at børnene møder arbejdsmarkedet via skolen
Juni 2014
En ny undersøgelse fra Epinion viser, at 76 pct. af forældre til børn i folkeskolen mener, at det er vigtigt eller meget vigtigt, at deres børn møder arbejdsmarkedet via skolen. Arbejdsmarkedet er her bredt defineret som virksomheder, kulturinstitutioner, organisationer mv.
Forældre ønsker sammenhæng mellem almindelig undervisning og understøttende undervisning
Juni 2014
Med folkeskolereformen bliver der til august indført understøttende undervisning. En ny undersøgelse fra Epinion viser, at ni ud af 10 forældre til børn i folkeskolen anser det for vigtigt eller meget vigtigt, at der er sammenhæng mellem den almindelige undervisning og den understøttende undervisning.
Lærerne i 10 frontløberkommuner er kritiske over for inklusionen
April 2014
I 2012 indgik 10 kommuner et samarbejde med Undervisningsministeriets Inklusionsrådgivning. To år efter mener 82 pct. af de lærere i de 10 kommuner, der har inkluderede elever, at de inkluderede elever ikke får det undervisningstilbud, de har krav på.
Læs hele undersøgelsen her
Forældre savner respekt om lærerne og ro i klassen
Marts 2014
Hver tredje forælder vurderer ikke, at der er en passende respekt blandt elever og forældre om lærerne i deres barns klasse. Samtidig vurderer knap to ud af tre, at der er børn i klassen, der forstyrrer undervisningen mere end rimeligt.
Lærernes overvejelser om jobskifte
Marts 2014
Knap hver tredje lærer har inden for det seneste år overvejet at søge job i en anden kommune pga. arbejdsforholdene i deres nuværende arbejdskommune. Og to ud af tre har overvejet helt at forlade faget.
Læs undersøgelsen
Få ekstra lærere til stor folkeskolereform
December 2013
Der bliver kun ansat nogle få hundrede ekstra lærere i 2014, når folkeskolereformen med flere timer til eleverne skal gennemføres. Hvis ikke lærerne skulle undervise flere timer, skulle der have været ansat yderligere 5000 lærere.
Det viser en undersøgelse af de vedtagne kommunale skolebudgetter for 2014.
Læs undersøgelsen

Forældre foretrækker lærere i lektiehjælpen
November 2013
Til næste skoleår skal alle skoler indføre lektiehjælp. To ud af tre forældre mener, at lektiehjælpen udelukkende eller overvejende bør varetages af lærere, mens blot to pct. ønsker, at det overvejende er pædagoger. Det viser en undersøgelse fra Epinion.
Læs undersøgelsen
Halvdelen af forældrene forventer ikke at melde deres børn til lektiehjælp
November 2013
Fra næste skoleår skal alle skoler indføre lektiehjælp. En ny undersøgelse fra Epinion viser, at knap halvdelen af forældrene ikke forventer, at deres barn som udgangspunkt vil blive tilmeldt lektiehjælpen.
Læs undersøgelsen
47 pct. af forældrene mener, at der er for mange elever i klassen
November 2013
Knap halvdelen af forældrene til børn i folkeskolen mener, at der er for mange elever i klassen i forhold til mulighederne for at få opmærksomhed og hjælp fra læreren. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion.
Læs undersøgelsen
Forældre: Inkluderede børn påvirker de andre børns udbytte
November 2013
Blandt forældre hvis barn går i klasse med børn med adfærds- eller indlæringsvanskeligheder, vurderer 62 pct., at deres barns udbytte af undervisningen er negativt påvirket. Det viser en spørgeskemaundersøgelse fra Epinion
Læs hele undersøgelsen
Forældre: Skolepolitikken påvirker vores stemmeafgivelse til kommunalvalget
November 2013
For knap tre ud af fire forældre har kandidaternes skolepolitik stor eller nogen betydning for, hvor de sætter deres kryds til kommunalvalget. Samtidig mener mere end halvdelen ikke, at politikerne i deres kommune har prioriteret skoleområdet tilstrækkeligt højt de seneste fire år. Det viser en ny undersøgelse fra Epinion.
Foreløbige budgetsituation for 2014: Lærerne skal undervise mere
Oktober 2013
Mindst ni ud af ti kommuner har planer om markant at øge det antal timer, lærerne underviser i det kommende skoleår. Og tre ud af fire af de kommuner, der hæver antallet af lærernes undervisningstimer gør det med to timer eller mere om ugen. Det viser en undersøgelse af den foreløbige budgetsituation for 2014
Læs undersøgelsen
Blot 28 pct. af forældrene går ind for obligatoriske heldagsskoler
Februar 2013
Forældrene er meget splittede i spørgsmålet om obligatoriske heldagsskoler, som er et kernepunkt i regeringens folkeskolereform: 28 pct. mener, at heldagsskolen skal være obligatorisk for alle skoler, mens 37 pct. mener, at det skal afgøres individuelt. 30 pct. er generelt imod heldagsskoler. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Lærerforening.
Forældrene prioriterer velforberedte lærere over flere timer
Februar 2013
Tre ud af fire forældre er helt eller overvejende enige i, at det har større betydning for elevernes udbytte af undervisningen, at lærerne er velforberedte, end at eleverne får flere timer. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Lærerforening blandt forældre til børn i folkeskolen.
Læs hele analysen
Under 30 pct. af lærerne er uddannet i alle de fag, de underviser i
December 2012
71 pct. af lærerne i den danske folkeskole underviser i fag, som de ikke har specialiseret sig i på læreruddannelsen, de såkaldte linjefag. I væsentlige fag som dansk, matematik og natur/teknik undervises mange elever af lærere, som ikke er uddannet i disse fag. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har gennemført.
Læs hele analysen
Forældre: Der mangler støtte i folkeskolen til børn med særlige behov
November 2012
67 pct. af de forældre, hvis barn går i klasse med børn med adfærds- eller indlæringsmæssige problemer, mener ikke, at der er støtteforanstaltninger nok til disse børn. Ifølge forældrene er det en af de største udfordringer for folkeskolen. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for Danmarks Lærerforening.
Læs hele analysen
Forældre: Højst 24 elever i klassen ville styrke folkeskolen
November 2012
Ni ud af 10 forældre til børn i folkeskolen er helt eller overvejende enige i, at det vil styrke den danske folkeskole, hvis der højst er 24 elever i klassen. Og 69 pct. af de forældre, hvis barn går i en klasse med mere end 24 elever, synes at der er for mange elever i forhold til mulighederne for at få opmærksomhed og hjælp fra læreren.
Læs hele analysen
Endelige budgetter for 2013: Hver tredje kommuner forringer folkeskolen
November 2012
32% af kommunerne forringer folkeskolens serviceniveau i 2013, særligt på støtten til elever med særlige behov. Det viser Danmarks Lærerforenings undersøgelse af de vedtagne skole-budgetter. Forringelserne af folkeskolen rammer ekstra bredt i Nordjylland, på Fyn og i Nordsjælland.
Læs notat om de landsdækkende resultater
Læs notat om de geografiske forskelle
Se Danmarkskort over udvikling i folkeskolens serviceniveau
Se Danmarkskort over udvikling i støtte til elever med særlige behov, der undervises i normalklassen.
Lærerne: Vi mangler kompetencer til at håndtere elever med særlige behov
November 2012
Næsten samtlige lærere, som underviser normalklasser, har i dag elever med faglige, sociale eller adfærdsmæssige udfordringer i deres klasser. Men tre ud af fire mener ikke, at de har tilstrækkelige kompetencer til at løfte den såkaldte inklusionsopgave. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Danmarks Lærerforening.
Læs hele analysen
Forældre mærker tydeligt besparelserne i folkeskolen
September 2012
Godt syv ud af 10 forældre har oplevet besparelser på deres
barns/børns folkeskole i løbet af de seneste to år. Det viser en ny
spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til børn i folkeskolen, som
Epinion har gennemført på vegne af Danmarks
Lærerforening.
Læs hele analysen
Planlægning af skoleåret 2012/13: Besparelser betyder forringet undervisningstilbud
Juni 2012
Støtten til elever med særlige behov vil blive forringet i skoleåret 2012/13, og der vil blive sparet på undervisningsmidler og der vil være mindst 24 elever i 38 % af klasserne. Det er nogle af konsekvenserne af de kommunale skolebudgetter for 2012, viser en spørgeskemaundersøgelse blandt tillidsrepræsentanter på landets folkeskoler.
Læs hele analysen
Lærere, forældre og erhvervsliv: Behov for øget fokus på it i undervisningen
Maj 2012
Lærerne ser et meget stort udbytte af at anvende it i under-visningen. Men lærere og forældre mener ikke, at skolerne har tilstrækkeligt fokus på, hvordan it kan styrke elevernes udbytte. Det er ellers afgørende, mener både forældre og erhvervsliv. Det viser tre nye undersøgelser, som Danmarks Lærerforening har fået gennemført i samarbejde med Dansk Erhverv.
Læs hele analysen
Hver tredje kommune har ikke en strategi for inklusion
Maj 2012
Hver tredje kommune har ikke en overordnet strategi for, hvordan man vil styrke almenundervisningen via forskellige indsatser, så skolerne bliver mere inkluderende. Og kun ca. halvdelen af kommunerne har inddraget lærerne i kommunens arbejde med inklusion. Det viser en ny spørgeskema-undersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt foreningens lokale kredse.
Medlemmer af Danmarks Lærerforening kæmper med udbrændthed og stress
Maj 2012
Hele 11 pct. af medlemmerne af Danmarks Lærerforening føler sig i meget høj eller høj grad sig udbrændte på grund af deres arbejde. En tilsvarende andel føler virkelig meget eller ret meget stress. Det viser en ny arbejdsmiljøundersøgelse, som FTF har foretaget blandt bl.a. over 2000 medlemmer af Danmarks Lærerforening.
Læs hele analysen
Gode erfaringer med inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning
Maj 2012
Lærere og børnehaveklasseledere i indskolingen vurderer, at de holdtimer der er tildelt med Knæk Kurven, har bidraget til at gøre skolen mere inkluderende. De oplever, at de har fået bedre inklusionskompetencer. Der er dog behov for endnu mere kompetenceudvikling, og inklusionsprojektet påvirkes af den overordnede økonomiske situation i kommunens skolevæsen. Det viser en evaluering af inklusionsprojektet Knæk Kurven i Herning.
Lærerne: Kvaliteten i folkeskolen er blevet lavere
Februar 2012
Otte ud af 10 lærere på besparelsesramte skoler vurderer, at kvaliteten i folkeskolen og arbejdsmiljøet er blevet lavere som en konsekvens af besparelserne. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra hovedorganisationen FTF blandt organisationens offentligt ansatte medlemmer
Endelige budgetter for 2012: Besparelser for 333 mio. kr. på folkeskolen
November 2011
60 ud af 98 kommuner sparer på folkeskolen i 2012. Tilsammen sparer de 333 mio. kr., og det er vel at mærke udover de besparelser, der er en direkte følge af et lavere elevtal. Det viser Danmarks Lærerforenings undersøgelse af de endelige kommunale budgetforlig.
Lærerne: Der mangler ressourcer til inklusion af elever med særlige behov
September 2011
Lærerne mangler ordentlige rammer, ressourcer og vejledning for at kunne inkludere flere elever med særlige behov i normalklasserne. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har gennemført på vegne af Danmark Lærerforening blandt et repræsentativt udsnit af lærerne.
Planlægning af skoleåret 2010/11: Besparelser betyder færre timer og flere elever i klasserne
Maj 2010
I skoleåret 2010/11 får eleverne på 62 % af folkeskolerne færre timer end Undervisningsministeriet anbefaler med sit vejledende timetal. Og der kommer flere elever i klasserne: I hver fjerde klasse vil der være mindst 24 elever. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt tillidsrepræsentanterne på landets skoler.
Befolkningen: Omprioriteringer i den offentlige sektor skal styrke folkeskolen
Maj 2011
65 pct. af befolkningen på 18-70 år er enige i, at der skal foretages omprioriteringer i den offentlige sektor, så folkeskolen får tildelt flere ressourcer. Og 40 pct. er villige til at betale mere i skat for at få en bedre folkeskole. Det viser en befolkningsundersøgelse, gennemført af Analyse Danmark for Danmarks Lærerforening.
Endelige budgetter for 2011: Besparelser for over 600 mio. kr. på folkeskolen
Oktober 2010
Danmarks Lærerforening har spurgt foreningens lokale kredse, om der er besparelser på folkeskolen i de kommunale budgetforlig for 2011. Undersøgelsen viser, at der er besparelser på folkeskolen i 74 ud af de 86 kommuner, som kredsenes besvarelser vedrører. Samlet set spares der i de 74 kommuner over 600 mio. kr. i 2011.
Fup og fakta om lærernes undervisningstid
Oktober 2010
Det postuleres ofte, at danske lærere underviser færre timer end lærerne i de fleste OECD-lande. Men der er en række problemer ved OECD´s sammenligninger, som blandt andet skyldes, at OECD tillader landene at bruge meget forskellige opgørelsesmetoder.
Læs hele analysen
Lærerne: God undervisning kræver mere efteruddannelse
September 2010
Otte ud af ti lærere og børnehaveklasseledere mener, at efteruddannelse har stor eller meget stor betydning for, at man kan levere den bedst mulige undervisning. Men næsten halvdelen oplever, at der kun i mindre grad eller slet ikke er mulighed for at deltage i relevant efteruddannelse. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening.
Naturfagslærerne mangler efteruddannelse
Juni 2010
Halvdelen af de lærere, der underviser i hhv. natur-teknik og geografi, har ikke kompetencer, der svarer til linjefag i de respektive fag. Samtidig får mange afslag på ansøgning om efteruddannelse i naturfag. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt 625 naturfagslærere.
Planlægning af skoleåret 2011/12: Besparelser betyder forringet undervisningstilbud
Maj 2011
Som konsekvens af besparelserne på de kommunale budgetter for 2011, vil støtten til elever med særlige behov blive forringet. Der vil desuden blive sparet på undervisningsmidlerne og lærernes efteruddannelse, og der vil være mindst 24 elever i knap hver tredje klasse. Det viser en spørgeskema-undersøgelse blandt tillidsrepræsentanter på landets folkeskoler.
Skolebestyrelsesformænd: Vilkårene for at drive skole er blevet ringere
Maj 2010
To ud af tre skolebestyrelsesformænd vurderer, at vilkårene for at drive deres skole er blevet dårligere i løbet af de fire år, hvor de har siddet i skolebestyrelsen. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt 522 skolebestyrelsesformænd.
Unge lærere: Urolige elever er den største udfordring i jobbet
Marts 2010
At undervise og være sammen med eleverne er de største glæder ved jobbet for de unge lærere 30 år. Omvendt er urolige elever og elever med sociale/emotionelle problemer den største udfordring. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt 413 lærere på 30 år eller derunder.
Befolkningen: Det er vigtigt med en rummelig folkeskole
Januar 2010
78 pct. af danskerne mener, at det er vigtigt, at folkeskole-klasser rummer elever med forskellig social baggrund og fagligt niveau. Godt halvdelen er åbne over for, at den enkelte klasse opdeles i hold efter fagligt niveau. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført på vegne af Danmarks Lærerforening.
Endelige budgetter for 2010: Mindre støtte til de svage elever
November 2009
I fire ud af ti kommuner forringes folkeskolens serviceniveau i næste skoleår. Det går især ud over støtten til elever med særlige behov. Det viser Danmarks Lærerforenings undersøgelse af de vedtagne kommunale skolebudgetter for 2010.
Lærerne: Ringere tilbud til elever med særlige behov
September 2009
45 % af lærerne oplever, at kvaliteten af specialundervisnings-tilbuddene er blevet dårligere sammenlignet med for tre år siden. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening blandt 1345 lærere.
Udbredt sponsorstøtte og forældrebetaling på skolerne
September 2009
Mere end hver femte skole har inden for de seneste tre år har modtaget sponsorstøtte fra private firmaer. Og på mere end hver tredje skole er der givet forældrebidrag til ekskursioner. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Danmarks Lærerforening har foretaget blandt tillidsrepræsentanterne på landets skoler.
Lærerne: Ringere tilbud til elever med særlige behov
September 2009
45 % af lærerne oplever, at kvaliteten af specialundervisnings-tilbuddene er blevet dårligere sammenlignet med for tre år siden. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening.
Tre ud af fire lærere oplever behov for faglig udvikling
August 2009
Kun hver fjerde lærer er linjefagsuddannet i alle de fag, han/hun underviser i. Og hele 73 % føler et behov for faglig udvikling i forhold til deres undervisning i et eller flere fag. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening blandt 1345 lærere.
Lærerne er godt rustede til forældresamarbejdet
August 2009
Langt størstedelen af lærerne føler sig rustede til samarbejdet med forældrene. Og hovedparten af oplever, at forældrene er engagerede i undervisningen. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening blandt 1345 lærere.
Planlægning af skoleåret 2009/10: Færre timer og ringere vilkår for elever med særlige behov
Maj 2009
I skoleåret 2009/10 får eleverne på 60 % af folkeskolerne færre timer end Undervisningsministeriet anbefaler med sit vejledende timetal. Og der bliver ringere støttemuligheder til elever med særlige behov og sparet på indkøb af undervisningsmaterialer, på lejrskoler, ekskursioner og lærernes efteruddannelse.
Ni ud af ti lærere bruger test i undervisningen
April 2009
89 % af lærerne bruger test i deres undervisning, og det sker hyppigst i fagene matematik, dansk og fysik/kemi. Lærerne anser test for at være særligt anvendelige i relation til den pædagogiske praksis inden for områder som skole/hjem-samarbejde og undervisningsdifferentiering. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening.
To ud af tre lærere oplever stor arbejdsglæde
Februar 2009
64 % af lærerne oplever i meget høj eller høj grad arbejds-glæde, og det er især samværet med eleverne, selve det at undervise, samt selvstændigheden i jobbet, der giver arbejds-glæde. Omvendt er dokumentationsopgaverne det aspekt af jobbet, der giver mindst arbejdsglæde. Det viser en spørge-skemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening blandt 1450 lærere.
Lærerne: Vi bruger for meget tid på nytteløs dokumentation
Januar 2009
Hele 83 % af lærerne vurderer, at dokumentation fylder mere i deres arbejde i dag end for fem år siden. To ud af tre mener, at de bruger for meget tid på at dokumentere. Og hele 57 % oplever, at dokumentationen kun i mindre grad eller slet ikke bliver brugt. Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som Megafon har foretaget på vegne af Danmarks Lærerforening blandt 1450 lærere.
Se de samlede resultater for Danmarks Lærerforening, FOA og BUPL
Analyse fra Mercury Urval: Den rigtige lokalaftale skaber glade kommuner og ansvarlige lærere
December 2006
Mercuri Urval har foretaget en evaluering af, hvad der er sket i de kommuner, hvor man har indgået lokale arbejdstidsaftaler, som bygger på et professionsansvar til lærerne. Rapporten viser, at en arbejdstidsaftale med professionsansvar til lærerne har mange positive gevinster.
Læs hele analysen
- Publiceringsdato: 6. november 2018
- Ændringsdato: 13. maj 2020