Kompetenceudvikling på det kommunale område

I dette afsnit beskrives, hvad der gælder for dig, der er ansat efter Overenskomst for lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne (”læreroverenskomsten”) og Overenskomst for professionsbachelorer m.fl. ansat inden for KL’s forhandlingsområde (”PB-overenskomsten”), indgået mellem KL og LC.

 Læs om elementerne i den kommunale aftale:


Kompetenceudvikling

Med OK24-resultatet er det aftalt, at LC indtræder i den kommunale kompetencefond. Indtræden sker ved, at der er etableret et selvstændigt LC-fondsområde (fondsområde VII), hvor kriterier og vilkår for fondens virke er tilpasset, så det passer til LC’s område.

Kompetencefonden er et supplement til de nuværende aktiviteter på området og skal understøtte den individuelle kompetenceudvikling.

Fonden åbner for ansøgninger den 1. april 2025. Der kan i fonden søges om støtte til kurser/moduler/uddannelser med fokus på undervisningsfag, didaktiske eller vejledningsfaglige områder. Det kan eksempelvis være kursus i engagerende og differentieret dansk på mellemtrinnet, redskabsaktiviteter i idrætsundervisningen, håndværk og design i indskolingen, elever i matematikvanskeligheder eller bæredygtighed som tema i tysk og fransk. Kurserne kan have en varighed på op til 6 dage og skal udbydes af anerkendte udbydere.

På længere sigt vil det være muligt at udvide fondens dækningsområde til også at omfatte andre typer af uddannelser.

Midlerne i fonden er varige midler, som dermed er til rådighed hvert år. Der kan i denne overenskomstperiode, dvs. fra 1. april 2025 til 31. marts 2026, bevilges støtte til et kursus pr. medarbejder. Formålet med at begrænse antal kurser og typen af kurser i denne overenskomstperiode er at gøre det muligt for så mange medarbejdere som muligt at få støtte fra fonden til et kursus. Det skønnes, at ca. 25 pct. af medarbejderne årligt vil kunne få bevilget et kursus.

Fondens midler kan anvendes til finansiering af kursus- og opholdsudgifter, materialer, vikarudgifter og transport. Arbejdsgiver medfinansierer minimum 20 % af udgifterne.

Ved støtte til vikarudgifter forudsættes det, at ansøgte midler anvendes hertil, så den ansatte, der er på kompetenceudvikling, reelt kan frigøres fra opgaven, således at  undervisningstimer og eventuelle opgaver i tilknytning hertil ikke skal præsteres på et andet tidspunkt.

Ansøgninger til fonden er individuelle og skal være underskrevet af medarbejder, TR og leder for at komme i betragtning.

Der bevilges ikke midler til obligatoriske kurser m.m. Med obligatoriske kurser forstås blandt andet kurser, som det er lederens ønske, at medarbejderen skal gennemføre. Sådanne kurser må finansieres af arbejdsgiver uden støtte fra fonden.

I forbindelse med ansøgningen skal det skriftligt angives, hvor meget tid der samlet forventes anvendt til kompetenceudviklingsaktiviteten (herunder transporttid).

Kompetenceudviklingsaktiviteter skal også fremgå selvstændigt af opgaveoversigten og kan have et sådant omfang, at proceduren omkring ændring af opgaveoversigten (i § 9 i A20) skal følges, hvis aktiviteterne planlægges i løbet året.

Ændring af bilag om efteruddannelsesplaner

Det gælder allerede i dag, at den enkelte medarbejder skal have en efteruddannelsesplan. I forbindelse med Lærernes Centralorganisations indtræden i den kommunale kompetencefond er bilaget blevet ændret.

Med afsæt i den løbende dialog om mål og resultater af undervisningen - og tilsvarende kerneopgave for andre medarbejdere - udarbejdes i dialog mellem medarbejder og ledelse en skriftlig efteruddannelsesplan for den enkelte medarbejder. Efteruddannelsesplanen skal indeholde målsætninger for medarbejderens udvikling på kortere og længere sigt.

Der skal årligt følges op på uddannelsesplanen, hvilket fx kan ske i forbindelse med MUS.

For medarbejdere, der har været fraværende i en periode (fx grundet barsel eller længerevarende sygdom) skal der foretages en særlig opfølgning.