Praktikaftale på det kommunale område

I dette afsnit beskrives, hvad der gælder for dig, der er ansat efter Overenskomst for lærere m.fl. i folkeskolen og ved specialundervisning for voksne (”læreroverenskomsten”) og Overenskomst for professionsbachelorer m.fl. ansat inden for KL’s forhandlingsområde (”PB-overenskomsten”), indgået mellem KL og LC.

 Læs om elementerne i den kommunale aftale:


Praktikaftale

Med den nye praktikaftale er der lavet en ny fordeling af de midler, der var i den eksisterende praktikaftale, hvor der samtidig er taget højde for, at ændringen af læreruddannelsen indebærer mere praktik. Der er således ikke tilført penge fra organisationsmidlerne (2%) eller andre steder fra.

Formålet med praktikaftalen er at understøtte den nye integrerede praktik i læreruddannelsen og kvaliteten i praktikforløbene. I aftalen aflønnes for opgaver i forbindelse med lærerstuderendes praktik for derigennem at understøtte, at praktikken er velorganiseret, og at de studerende møder lærere, der er forberedt på opgaven med at tage imod studerende og give dem kvalificeret vejledning.

I det følgende gøres kort rede for indholdet i den nye praktikaftale.

Ved aflønningen af lærere m.fl., der har opgaver i forbindelse med de lærerstuderendes praktik, er der lagt vægt på særligt tre opgavetyper.:

  1. Vejledning
  2. Koordinering og organisering
  3. Praktikundervisning

Vejledning aflønnes medet fast vejledertillæg eller et tillæg pr. planlagt og gennemført arbejdstime, der vejledes. Der er i aftalen en tæt sammenhæng mellem de lærerstuderendes deltagelse i lærerens undervisning m.m. og den vejledning, der efterfølgende skal finde sted. Der er desuden et tillæg for deltagelse i førsteårsprøven og i professionsprøven på 4. studieår.

Koordineringen og organisering af samarbejdet med professionshøjskolerne om de lærerstuderendes praktik er blevet en væsentligt større opgave på mange skoler, og derfor aflønnes denne opgave nu særskilt. Aflønningen for koordinering hang tidligere sammen med ledelsesopgaven, men de to elementer er nu skilt ad. Der gives derfor også et særskilt tillæg for ledelsesansvar.

Praktikundervisning er stadig en vigtig del af det, der foregår på skoler, der har lærerstuderende i praktik, selvom praktikundervisning ikke længere er en forpligtelse i henhold til læreruddannelsen. Praktikundervisning kan være med til at ruste de studerende til eksempelvis skole-hjem-samarbejdet, samarbejdet med PPR, inklusionsarbejdet mm. Tillægget for praktikundervisning gælder ikke for dem, der i forvejen får tillæg for at koordinere, vejlede eller for at have ledelsesansvaret.

Som noget nyt ydes alle tillæg i praktikaftalen, uanset om opgaverne løses indenfor eller udenfor den arbejdstid, der opgøres. Derudover er tillæggene pensionsgivende og uafhængig af beskæftigelsesgraden. Hvis opgaverne løses udenfor den arbejdstid, der opgøres, aflønnes opgaverne med sædvanlig timeløn med et tillæg på 50 pct.

I aftalen er der nu også et bilag, der dels beskriver, hvad der aflønnes for, og dels udfolder, hvilke opgaver der typisk skal løses, når man fx har opgaven med at vejlede de studerende.

Aftalen træder i kraft 1. august 2024.

Projekt om fælles viden om den integrerede praktik i den ny læreruddannelse

KL og LC har aftalt at følge de foreløbige erfaringer med tilrettelæggelsen og organiseringen af praktikken i den nye læreruddannelse. Der skal blandt andet indsamles gode eksempler og viden om praktiklærernes kompetencer. En endelig projektbeskrivelse udarbejdes senest 1. juni 2024.

Derudover drøfter KL og LC muligheden for at gennemføre andre relevante undersøgelser i relation til praktikken.